2024. április 24., szerda

Szerbia és Koszovó megegyezett az igazságügyi megállapodás végrehajtásáról

Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói államfő csütörtökön Brüsszelben megegyezett a koszovói igazságszolgáltatási rendszer egységesítésére vonatkozó megállapodás végrehajtásáról, amelynek értelmében a koszovói szerb bírák, ügyészek és az igazságügyben dolgozók mind a koszovói igazságügyi minisztériumhoz tartoznak majd.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) csütörtöki tájékoztatása szerint az igazságügyre vonatkozó megállapodás értelmében egységes lesz a koszovói igazságügyi rendszer, amely lehetővé fogja tenni a jogi ügyek azonos feltételek szerinti levezetését egész Koszovóban, különös tekintettel a jellemzően vegyes lakosságú Kosovska Mitrovica-i régióban. A megállapodás október 17-én lép életbe.

Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének meghívására a Belgrád és Priština közötti kapcsolat rendezése érdekében tartott brüsszeli megbeszélésen létrejött megállapodásra azért volt szükség, hogy Koszovó szerbek által is lakott - főként északi - területein körülbelül egyenlő arányban legyenek az albán és szerb nyelvű bírák a bírói testületekben. Ugyanezen elv alapján körülbelül egyenlő számban vehetnek részt a szerb és a koszovói ügyészek is a jogi munkában. Priština arra is garanciát vállalt, hogy indokolt esetben bizonyos területeken szerb nemzetiségű lehet a bíróság elnöke.

Koszovóban eddig elkülönült a szerbek által el nem ismert koszovói, és külön az észak-koszovói, szerbek által működtetett igazságszolgáltatás. Októbertől az igazságügyben dolgozók mind a koszovói igazságügyi minisztériumhoz tartoznak, azzal a feltétellel, hogy a szerbek lakta részeken szavatolják a szerb bírák, ügyészek, ügyvédek munkáját.

Priština 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások; egyebek mellett abban egyeztek meg, hogy Koszovó területén létrehozzák a szerb kisebbségi önkormányzatok közösségét, ám ez a Belgrád számára fontos lépés mindmáig nem történt meg.

A kapcsolat rendezése azonban mindkét fél számára fontos, csak így tudják ugyanis folytatni a megkezdett uniós integrációt. Hashim Thaçi és Aleksandar Vučić is beszélt arról az utóbbi időben, hogy a viszony rendezése nem lesz népszerű egyik országban sem, viszont mindenképp megegyezésre kell jutni. Brüsszel soha nem mondta ki nyíltan, hogy Szerbia uniós tagságának feltétele Koszovó függetlenségének elismerése lenne, de a szerb közbeszédben egyre többször merül fel ez a feltételezés, egyesek szerint erre utal az is, hogy a szerb köztársasági elnök nemzeti konzultációt kezdeményezett Koszovó helyzetéről.

Hashim Thaçi koszovói elnök szakértői csoportot felállításáról döntött szerdán, amelynek feladata a Szerbiával folytatott párbeszéd új szakaszának kidolgozása és felügyelete lesz. A kapcsolat rendezését célzó tárgyalást vezető csoport tagjai a politikai pártok, a civil szervezetek és a tudományos élet soraiból kerülnek ki, az elnök szerint ugyanis egységes álláspontot kell kialakítani.

Az 1,8 milliós Koszovó lakosságán belül a szerbek száma körülbelül 120 ezer.