2024. március 29., péntek

Nem lesz nagyobb hatással a költségvetésre a görögöknek fizetendő kártérítés

Nem fog drasztikusan kihatni az ország költségvetésére az a bírósági döntés, melynek értelmében Szerbia 40 millió dolláros kártérítést fizet a görög Mytilineos cégnek a bori bányamedence körüli szabálytalanságok miatt – mondta a tegnapi sajtóértekezleten Ana Brnabić kormányfő.

– Ez a bírósági ítélet nem jó hír, de nem lesz nagyobb hatással a költségvetésre. Szerencsénkre valóban jóval nagyobb a költségvetési többlet, mint amennyit terveztünk. Gyakorlatilag talán egy-két tervezett projektumról kell lemondanunk emiatt az év végéig, ami nem gond – mondta a miniszterelnök. Jelezte: a kormány kezdeményezni fogja, hogy több minisztérium bevonásával alakuljon egy reszortközi testület, amely figyelemmel kíséri majd az ehhez hasonló esetleges újabb ügyeket. Egy ilyen munkacsoport segítségével jobban ellenőrzés alatt tarthatnák a hasonló eseteket, és gyorsabban reagálhatnának.

A Nemzetközi Döntőbíróság azért kötelezte Szerbiát 40 millió dolláros kompenzáció kifizetésére, mert a Bor Bányászati és Kohászati Központ nem tett eleget a görög Mytilineosz céggel 1998-ban kötött stratégiai partnerségi megállapodásból eredő kötelezettségeinek. A Mytilineosz még 2005-ben indított pert Szerbia ellen, mert állítása szerint az ország kormánya több intézkedéssel is szentesítette a bori vállalat kötelezettségeinek megszegését. A görög vállalat akkor közölte, hogy a bori bányamedence 16 millió dollárral és 4000 tonna rézzel maradt adós neki.