2024. április 25., csütörtök

Magasabb lesz a minimális órabér – csak kérdés, mennyivel

Növelik a minimális munkabért – erősítette meg tegnap Ana Brnabić kormányfő, de nem tudta megmondani, hogy mekkora lesz az emelés.

– Bizton állíthatom, hogy magasabb lesz a minimális munkabér. Különféle megoldásokról gondolkodunk, például hogy növeljük-e a bér adómentes részét, és a kormány egyáltalán hogyan tudna a lehető legjobban eleget tenni a munkások és a szakszervezetek követeléseinek, és hogy ugyanakkor megkönnyítsük a munkáltatók dolgát is – mondta a kormányfő.

Igaz ugyan, hogy számokat nem emlegetett, de közölte, nagyon gyorsan kiderül, hogy mennyi lehet a minimális órabér, hiszen az erről szóló tárgyalásokat szeptember 15-éig be kell fejezni.

A miniszterelnök szerint a minimálbérrel kapcsolatos egyeztetések jól haladnak, de eléggé nagy az eltérés a szakszervezetek és a munkaadók javaslatai között. A kormány, mint eddig is, igyekszik megtalálni a középutat.

346 000 MUNKÁS KAP MINIMÁLBÉRT

A minimális munkabér a minimális fogyasztói kosár költségeit sem fedezi – szögezte le Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének (SSSS) elnöke.

A szakszervezeti ajánlásokat tartalmazó „fehér könyv” bemutatóján, melynek Orbović a szerzője, az érdekvédelmi szervezet vezetője kijelentette: elfogadhatatlan, hogy Szerbiában 346 000 munkás minimális fizetést kapjon.

„A minimálbért csak arra az időszakra irányozták elő, amikor a munkáltatónak kivételesen súlyos problémái adódnak az ügyvitelben, de nálunk ez gyakorlattá vált, korlátlan ideig folyósítják a minimálbért, az állam pedig nem reagál – magyarázta Orbović. Megjegyezte: hihetetlen, hogy az Adóigazgatóság a Goša vagongyár tulajdonosán nem hajtotta be a munkások mintegy 30 havi bére után járó adókat és járulékokat. Az SSSS elnöke közölte: elfogadták ennek a szakszervezetnek azt a kezdeményezését, hogy azok, akik előrehozott öregségi nyugdíjba vonultak, és akiktől a nyugdíjazáshoz előírt életkor minden hiányzó hónapjára lefogtak 0,34 százalékot, 65. életévük betöltése után teljes nyugdíjat kapjanak.

VASÁRNAP NE LEGYEN MUNKANAP!

Zoran Mihajlović, az SSSS főtitkára az ajánlásokat összefoglaló dokumentum bemutatóján azt mondta: a szakszervezet azért küzd, hogy ne legyen a szerbiai munkás olcsó munkaerő, és hogy a minimális munkabért 22 000 dinárról 26 800 dinárra emeljék.

– Kiállunk azért, hogy a kereskedők számára a vasárnap ne legyen munkanap, és hogy a munkáltatók ellen ne szabálysértési, hanem bűnvádi eljárást indítsanak, ha nem fizetnek ki egyhavi bért. A szakszervezet azt is el szeretné érni, hogy a munkáltató köteles legyen saját vagyonával garantálni a bérek kifizetését – mondta Mihajlović.