2024. április 16., kedd

Októbertől 2 százalékkal drágul az áram

Jóváhagyta a Szerbiai Energiaügynökség Tanács (AERS) a Szerbiai Villanygazdaságnak azt a döntését, hogy október 1-jétől 2 százalékkal dráguljon a villanyáram a háztartások és a kisfogyasztók számára.

A Szerbiai Villanygazdaság a Világbank szakértői csoportjával való egyeztetés alapján és a pénzügyi konszolidációs tervvel összhangban kérte az áremelést – közölte az energiaügyi minisztérium.

Az eddigi legkisebb mértékű áremelésről van szó, amely az átlagfogyasztó havi villanyszámláján megjelenő összeget 68 dinárral növeli. Az egy hónap múlva esedékes drágítás után is európai viszonylatban Szerbiában lesz a legolcsóbb a villanyáram. Továbbra is jóval a régióban érvényes díjszabás alatt maradunk. Macedóniában 19, Albániában 20, Bosznia-Hercegovinában 21, Crna Gorában 31, Horvátországban 50 százalékkal drágább a villanyáram, mint Szerbiában.

Az energiaügyi minisztérium közleménye szerint a kormány a kis jövedelmű fogyasztók támogatásával továbbra is felelős szociális politikát folytat: évente egymilliárd 150 millió dinárt fordít erre. Pillanatnyilag Szerbiában 70.350 háztartás fogyaszthat el havonta díjmentesen 120–150 kWh áramot.