2024. március 28., csütörtök

Jövőre kétszeri nyugdíj-összehangolás?

Feltétel, hogy az idén a nemzeti össztermék 2 százalékkal emelkedjen

Ha a szerbiai nyugdíjasoknak kifizetett havi nettó összeg a bruttó társadalmi termék (GDP) 11 százaléka alá esik, akkor az ország 1,7 millió nyugdíjasa számíthat arra, hogy 2018. április 1-jétől az ellátmányt ismét évente kétszer összehangolják a kiskereskedelmi árakkal és részben a GDP növekedésével – erősítették meg a munkaügyi minisztériumban.

Feltétel az is, hogy ez az arány a nyugdíjemelés után se haladja meg a társadalmi termék 11 százalékát, azzal, hogy az emelés mértékéről a szakminisztérium javaslatára a kormány dönt. Ugyanakkor módosítani kell a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló jogszabályt, valamint ismét aktiválni a nyugdíj-biztosítási törvénynek azt a szakaszát, amely a járandóság évi kétszeri összehangolását szabályozza.

A nyugdíj-biztosítási törvény 2014. decemberi módosítása szerint amíg hatályos az ellátmány ideiglenes csökkentéséről szóló jogszabály, addig a nyugdíjakat csak a költségvetésre vonatkozó törvények alapján lehet emelni. Ugyanakkor a költségvetési rendszerről szóló, szintén 2014 decemberében módosított törvény szerint csak abban az évben lehetséges a nyugdíjemelés, amelyben a becslések szerint a nyugdíjak kifizetésére szükséges nettó összeg nem haladja meg a bruttó társadalmi termék 11 százalékát.

Ha ez az arány pillanatnyilag 11,3 százalék körül mozog, akkor arra lenne szükség, hogy az év végére a nemzeti termék kb. 2 százalékkal emelkedjen, és ez reálisnak is tűnik. Ha valóban így lesz, akkor a kormánynak lehetősége nyílna arra, hogy évente kétszer – április 1-jén és október 1-jén – összehangolja a járandóságot a kiskereskedelmi árak alakulásával – magyarázta a Politika napilapnak a munkaügyi minisztérium illetékese.

Milojko Arsić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának tanára arra figyelmeztet, hogy nem megoldás évente változtatni a nyugdíjak összehangolásának módján, hanem a kérdést hosszú távon kell rendezni. Az is tény, hogy az infláció már nem két számjegyű, hogy szükség lenne az évi kétszeri összehangolásra.

A nyugdíjasok többsége számára, ma, 2017 őszének küszöbén úgy tűnik, hogy a majdnem három évvel ezelőtt történt nyugdíjcsökkentés örök érvényű lesz. Az erről szóló törvény szerint azonban a csökkentés a 2014 novemberétől 2017 végéig tartó időszakra vonatkozik. Már csak négy hónapig lesz tehát érvényben, ezért módosítani fogják. Hogy hogyan, és hogy mikor, mennyivel kaphatnak többet a legidősebbek, az hamarosan kiderül.