2024. április 20., szombat

Növelhető a minimálbér

A szakszervezetek azt követelik, hogy 130-ról 154 dinárra növeljék a minimális órabért, a Munkáltatók Uniója viszont mintegy 8 százalékos emelést ajánl, ami kb. 140 dinár lenne. Az utóbbival a kormány is egyetért – jelentette ki Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének főtitkára.

Részletezte, hogy a munkaadók indítványa szerint a bér adómentes részét, ami jelenleg 11.600 dinár, 8 százalékkal kellene emelni, ha azonban a kormány számára ez nem elfogadható, akkor ők a minimálbér 3 százalékos növelését kínálják.

Mihajlović szerint jó, hogy végre mindhárom szociális partner egyetért abban, hogy növelni kell a minimális munkabért, korábban ugyanis a munkáltatók azt hangoztatták, hogy ehhez nincsenek meg a feltételek.

Az érdekképviseleti főtitkár jelezte, hogy a jövő héten folytatódnak a témával kapcsolatos tárgyalások, szeptember 15-éig ugyanis megállapodásra kell jutni.

Szerbiában mintegy 350 000 munkás minimálbérért dolgozik, azaz havi 22 800 dinárt kap. Az utóbbi öt évben a minimális órabért mindössze 15 dinárral emelték.