2024. április 25., csütörtök

Počinje lov na stanove

U Novom Sadu u okolini Univerzitetskog grada su najskuplje garsonjere za iznajmljivanje, od 110 do 200 evra

Krajem leta, sve više studenata traži stan u Novom Sadu. Pored oglasa u novinama, najposećenije stranice na internetu su one za pretraživanje stanova. U stvari, sada kada je ponuda najraznovrsnija, pored studenata svi ostali kreću u potragu za iznajmljivanjem. Međutim, nije problem pronalaženje pravog i najpovoljnijeg stana. Iznajmljivanje, zajedno sa troškovima računa, gotovo je nemoguće za plaćanje jednoj osobi sa prosečnom platom. Uz malo sreće, može se naći garsonjera za 100 evra u predgrađu. Pitanje je, međutim, šta smatramo srećom, jer ovako niska zakupnina često ima mnogo nedostataka. Neke stanove opet vlasnici precene. Trebalo bi pronaći idealnu sredinu između ova dva ekstrema, gde će vam pored mesečne stanarine, ostati i za režijske troškove.

Veličina stanarine zavisi od opremljenosti stana kao i od njegove lokacije. U blizini Univerzitetskog grada, na Grbavici i okolini Limana, cene garsonjera za izdavanje se kreću od 110 do 200 evra mesečno, a najam stana od 40 kvadrata ili više košta 180 i 250 evra. 

Pojedini stanovi su precenjeni od strane vlasnika (Foto: Čila David)

Pojedini stanovi su precenjeni od strane vlasnika (Foto: Čila David)

U centru Novog Sada i u blizini Bulevara Oslobođenja, prosečne cene za iznajmljivanje stana su oko 150 evra. Za dvosobni ili trosobni stan na različitim delovima grada, stanodavci traže 180-200 evra mesečno. Iznajmljivanje trosobnog stana u boljem delu grada može da košta i do 400 evra mesečno.

Pre nekoliko dana, dve devojke koje studiraju i rade u Novom Sadu, našle su odgovarajući stan. Tamara Marković iz Beograda i Marijana Vujović iz Subotica su ove godine rutinski krenule u potragu za stanom.

- Zaista postoji veliki izbor stanova u Novom Sadu, ali sve zavisi od toga koliko novca možete da potrošite na to i kakva su vam očekivanja. Na osnovu mojih kriterijuma i finansijskih okvira, mogu da pronađem željeni stan samo ako podelim troškove sa cimerom. Meni je četvrta godina kako živim u Novom Sadu. Tokom studija, menjala sam stan svake školske godine, kako ne bih plaćala režije za letnje mesece jer tada nisam u Novom Sadu. U junu sam otkazala stan, a u septembru sam se vratila u potragu. Isključivo novogradnju tražim, stan koji je prostran i svetao. Takođe, važno je da stan ne gleda na bučnu ulicu, te i da ima klimu. Svi delovi grada dolaze u obzir odakle u roku od 20 minuta biciklom mogu da stignem do Univerzitetskog grada ili do centra. Nažalost, ima dosta stanova koji su u lošem stanju a koštaju puno para. Novac nije najveći problem, već činjenica da ljudi prihvataju takve ponude u nedostatku boljih. Često se desi da su u ponudi takvi stanovi u kojima se šetaju bubašvabe ili imaju lošu ventilaciju. Takođe, problem predstavlja i uspostavljanje dobrih odnosa sa stanodavcima, jer nije lako postići dogovor ukoliko želite da promenite nešto u stanu – kaže Tamara Marković. Marijana Vujović šest godine iznajmljuje stan u Novom Sadu.

- Brzo se izdaju stanovi, više puta sam pozivala nekoliko brojeva telefona ali su svi stanovi izdati. Smatram da je kvalitet stana koji smo ove godine našli, u realnom odnosu sa cenom. Iznajmljivala sam stanove na raznim lokacijama a takođe sam kratko vreme živela i u studentskom domu. Prilikom izbora stana, važno mi je da on bude u novogradnji. Tokom studija bilo mi je važno da stan bude kompletno namešten i opremljen. Sada sam tražila stan koji je polunamešten, da ima frižider, mašinu za veš i šporet. Posebno je važna lokacija stana. Mnogo više stvari mogu da uradim i bolje da rasporedim svoje vreme ako su mi radno mesto i teretana u koju idem blizu. Ono što je po mom mišljenju problem, je pasivnost vlasnika, tačnije, ako se nešto u stanu pokvari i treba da se zameni, ne odnose se adekvatno u tom slučaju – izvestila nas je o svojim iskustvima Marijana Vujović.

Sečei Sabolč živi u Novom Sadu skoro 8 godina, tokom kojih je živeo u više od deset različitih stanova.

- Postoje određene poteškoće u lovu na stambeni objekat, najbolje ih je tražiti leti preko malih oglasa. Svaki deo grada ima prosečne cene, ali u odsustvu studenata preko leta može se naći i nešto jeftinije, stanodavci tokom godine ne povećavaju kiriju osim ako ne uračunaju i režijske troškove. Ako želite da uštedite, možete iznajmiti garsonjeru u mirnijem delu grada po jeftinoj ceni, a sa cimerom ni veći stan neće izaći mnogo. Ovo može biti dobra stvar ako živite sa partnerom koji je takođe zaposlen, jer nije sigurno da sa trideset godina želite da živite sa studentom. U početku nije bilo pravih kriterijuma za pronalaženje stana, tokom studija fokus nam je bio na druženju a ne na udobnosti – često na našu štetu. Danas je situacija drugačija, imamo u vidu koliko je okolina bučna, prometna i daleko od radnog mesta. Po meni, stan više vredi ako je malo udaljen od centra grada u tišem okruženju – ispričao nam je o svojim iskustvima Sečei Sabolč.