2024. április 19., péntek

A központi sterilizátor a kórház lelke

Az ígéretek szerint tovább korszerűsítik a zentai kórházat

A Zentai Közkórházban 35 év után vadonatúj központi sterilizátorral végzik majd a műtétekhez elengedhetetlen gyógyászati eszközök sterilizálását, vagyis csíramentesítését. A korszerű berendezést tegnapi zentai látogatása alkalmával dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is megtekintette. A tartomány területén, de az országban is az egyik legkorszerűbb berendezés beszerzéséhez a tartományi szervek 15 millió dinárt különítettek el.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az egészségügyi titkár tegnap megbeszéléseket is folytatott a kórház vezetőségével és a zentai önkormányzat elöljáróival. Ezt követően sajtótájékoztatón a tartományi titkár elmondta, hogy a tárgyalás során kiderült: a közkórház leginkább minőségi diagnosztikai eszközök hiányában szenved, ezek közül Gojković a komputertomográfot emelte ki, s elmondása szerint döntés született arról, hogy az elkövetkező időszakban fel kell újítani a kórház infrastrukturáját. Hangsúlyozta azt is, hogy a zentai kórház mintegy 200 éves tradícióval rendelkezik, s több mint százezer vajdasági lakost lát el, különösen a Tisza mente és Észak-Bácska területén. A vajdasági kormány az idén is jelentős összeget különített el a kórház számára, s a központi sterilizátor beépítése és üzembe helyezése mellett nőgyógyászati eszközök beszerzését is lehetővé tették, jövőre pedig az intézmény infrastrukturális állagán terveznek jelentős újításokat végezni. Ezek közül a munkálatok közül Gojković a katasztrofális állapotban lévő tüdőosztály felújítását emelte ki, de a tervek között szerepel egy onkológiai rendelő és napközi kórház felépítése is.

Ezenkívül a köztársasági egészségügyi minisztériummal karöltve az egészségügyi személyzetet sújtó káderhiány megoldásán is munkálkodnak, s ezért az illetékes minisztérium és a szerb kormány káderügyi bizottsága új orvosok és ápolónők munkaviszonyát is engedélyezte.

Dr. Zoran Gojković a sajtótájékoztatón említést tett a Zentai Egészségház épületén folyó felújítási munkálatokról is, amit a köztársasági költségvetésből elkülönített összegekből a szerb kormány döntése alapján valósítanak meg.

– Ezzel jelentős fejlesztéseket végzünk a tartomány egészségügyi rendszerén, s egyben Zenta lakossága számára is jobb életkörülményeket teremtünk – jegyezte meg a tartományi egészségügyi titkár.

– A központi sterilizátor lényegében a kórház lelke – hangsúlyozta dr. Vasas Mihály, a zentai kórház igazgatója, s kiemelte, hogy ennek a berendezésnek a működése elengedhetetlen a kórházi osztályok, különösen a sebészet működéséhez. A kórházigazgató elmondta, hogy eddig egy 35 éves sterilizátort használtak, amely gyakran meghibásodott, s ezért nagyon sokszor steril eszközök és anyagok híján műtéteket is kénytelenek voltak lemondani. Dr. Vasas megemlítette, hogy nemrég egy 8 millió dinár értékű plazmasterilizátort is kaptak, s ebből a szempontból a zentai kórház rengeteget fejlődött.

Ceglédi Rudolf, a község polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy a tartományi kormány segítségével üzembe helyezték az új központi sterilizátort, mivel ez alapvető eleme annak, hogy a kórházban végre tudják hajtani a műtéti beavatkozásokat, mivel az egészségügyi intézmény nemcsak a zentaiakat, hanem a környező települések és községek lakosságát is kiszolgálja. A polgármester egyben abbéli reményének is hangot adott, hogy a tartományi szervek közreműködésével a következő egy–másfél évben sikerül beszerezni a CT-berendezést, felújítani a tüdőosztályt, valamint kiépíteni az onkológiai rendelőt és napközi kórházat is.

Dr. Zoran Gojković a sajtótájékoztatót követően az egészségház épületén folyó felújításokat is megtekintette.