2024. április 23., kedd

Több mint 15 ezer gyermek jár óvodába

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény 663 csoportjába összesen 15.372 gyermek jár, a várakozási listán 1910 név maradt.

Illusztráció: újvidéki óvodások (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki óvodák továbbra is túlterheltek, hamarosan új óvodát építenek Klisán (Dávid Csilla illusztrációja)

A Városi Oktatási Hivatal jóváhagyta az óvodába felvett gyermeklétszám 20 százalékos növelését, így a Radosno detinjstvo óvodáiba augusztusban is vettek fel gyermekeket. A gyermekintézmény munkatársai elmondták, hogy a beérkezett kérvények száma nem végleges, mert a szülők még most is naponta több kérvényt adnak át.

– Annyi kérvény érkezik, hogy nem győzzük őket feldolgozni. A szülők egész évben átadhatják a kérvényeket, attól függetlenül, hogy a pályázat április 3-ától 21-éig tartott. Abban az esetben, ha megüresedik egy hely az óvodában, azonnal értesítjük azt a szülőt, akinek a gyermeke soron van a várakozási listán – mondta Ružica Svorcan, a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény koordinátora. Hozzátette: legtöbb kérelem a napközibe és a bölcsődébe való beíratásra érkezik.

A gyermekintézmény tolóablakos irodáiban jelenleg hosszú sorok alakultak ki, de nem a beiratkozási űrlapok átadása miatt, hanem többnyire azért, mert sokan igénylik az újvidéki önkormányzatnak azon támogatását, amelyet a szülői felügyelet nélküli, vagy a hátrányos helyzetű gyermekek óvodai költségeire biztosítanak. Ezeket az igényléseket augusztus 31-éig lehet átadni – írta a Dnevnik napilap.

Az újvidéki városi költségvetésből 900 ezer dinárt irányoztak elő a klisai Dió utcai óvoda megépítése projektumának a kidolgozására. A tervek szerint az új óvoda összesen 240 gyermeket fogadhat majd be, az objektum kétszintes lesz, plusz a tetőtér. Amikor elkészül a projektumtervezet, akkor megtudjuk azt is, hogy mennyi pénzre lesz szükség az új óvoda megépítéséhez. Vladimir Jelić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy az óvoda építése szerepel majd a következő büdzsétervezetben, az építés üteme pedig a városi költségvetés alakulásától függ.

Emlékeztetőül: az áprilisi pályázat után 1050 gyermeket vettek fel a Radosno detinjstvo óvodáiba, a várakozási listán 2331-en maradtak, valamint további 1040-en, akik azokra a helyekre pályáztak, amelyek nem szerepeltek a pályázati kiírásban. Ez azt jelenti, hogy összesen 3386 gyermeket utasítottak el.

A várakozólistán maradt gyermekek szüleinek az idén már nem kell többé először a Radosno detinjstvo intézménybe jelentkezniük ahhoz, hogy támogatást igényelhessenek, a kérelmüket azonnal a magánóvodák költségeinek megtérítéséért járó támogatásért is átadhatják. Májusban arról is meghozták a döntést, hogy azoknak a szülőknek sem kell először a Radosno detinjstvo intézményéhez kérelemmel folyamodni, akik először jelentkeznek az óvodai szolgáltatásokra, hanem ők is azonnal megpályázhatják a magánóvodai támogatást.