2024. március 29., péntek

Megújul a pacséri iskola

Tartományi és köztársasági pályázatoknak köszönhetően ablakcsere és taneszköz-felújítás a tanintézményben

A tanévkezdő előkészületekkel párhuzamosan a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában lázasan készülnek az első emeleti és a földszinti termek ablakcseréjére. Mindezt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság ide vonatkozó pályázati támogatásának köszönhetően sikerül majd kivitelezni, tudtuk meg Méhészkei Kiss Gizella igazgatónőtől.

Méhészkei Kiss Gizella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Méhészkei Kiss Gizella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Hatalmas munka előtt állunk, de örömmel nézünk elébe, hiszen számos eddigi gondunkat oldja majd meg részlegesen. Az iskola jelenleg is használt épülete a 70-es évek elején készült el, és az akkor beszerelt ablakok mára – minden karbantartási igyekezetünk ellenére – teljes mértékben megértek a cserére. Bizonyos osztályokat szinte lehetetlen volt már felfűteni telente, erős szélfúvás közepette, teljes gőzzel fűtve, 9–10 foknál magasabb hőmérséklettől nem tudtunk melegebbet biztosítani ezekben a helyiségekben. Ennek pedig az lett a mellékkövetkezménye, hogy sokkal több mazutot voltunk kénytelenek eltüzelni. Fűtés után pedig szinte azonnal kiillant a meleg. Illetve vannak olyan nyílászárók, amik annyira balesetveszélyes állapotban vannak, hogy azokat egyszerűen nem is merjük megtisztítani, nem hogy kinyitni szellőztetés miatt – árulta el Méhészkei Kiss Gizella.

Négy évvel ezelőtt újították fel Pacséron az iskola kazánját, akkor még azt hitték, hogy a fűtőtesthez tartozó régi égőfejet egy darabig még tudják használni, de egy meghibásodás miatt múlt télen kénytelenek voltak azt is lecserélni, szintén a topolyai önkormányzat segítségével. Jelenleg a kazánajtó samottozása van hátra. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy telente – a fűtőtest felújítását követően – egyedül az jelenthet gondot – és ez nem csak a pacséri oktatási intézményt érinti – ha rossz minőségű mazutot bocsátanak forgalomba a kereskedők.

– A tartományi támogatásnak köszönhetően 3 millió 900 ezer dinárral tudunk gazdálkodni, ez a nyílászárók felének a cseréjére elegendő, a pincehelyiségek ablakai és az ajtók cseréje egy következő terv részét képezik majd. A közbeszerzési folyamat körülbelül 1,5–2 hónap múlva zárul, az ide vonatkozó határidők tiszteletben tartása után derül ki, hogy ki végezheti el az épületen a munkálatokat. És ha minden rendben lesz, már októberben elkezdhetjük és a novemberi fagyok előtt szeretnék maguk mögött tudni. Mivel az iskolában csak délelőtt zajlik tanítás, a kivitelezési részt a délutáni órákra, illetve hétvégére szeretnék beütemezni, hogy a lehető legkevésbé zavarja a diákokkal folyó munkát – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy a pályázat előfeltétele volt egyébként a tervdokumentáció elkészítése, amit magántámogatásokból befolyó összegből tudták megoldani, illetve az iskola egykori diákja, Vukelić Ivica 100 ezer dináros hozzájárulásának köszönhetően.

Felújítás előtt a pacséri általános iskola első emeleti és földszinti ablakai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Felújítás előtt a pacséri általános iskola első emeleti és földszinti ablakai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az Ifjúsági és Sport Minisztérium a tornatermek felszerelésére vonatkozó pályázati kiírásának köszönhetően 150 ezer dinár értékben tudták az alsó és felső osztályosok számára alapvető sportfelszereléssel gazdagítani a szertárat.

– Egy faluban nemcsak az iskola számára fontos helyszín a tornaterem, hanem az egész közösség tud belőle profitálni adott esetben, így több – az iskolán kívüli – sporttevékenység edzéseinek is a helyszíne – árulta el az igazgatónő.

A társadalmunkat érintő mozgások sajnos a pacséri általános iskolát sem kímélik. Az idei tanévet 10–15 diákkal kevesebben kezdik, mint múlt évben. Így a falu oktatási intézményében ezúttal 160 gyermek folytatja tanulmányait. Az első osztályt 13 magyar ajkú tanuló és 7 szerb tannyelven tanuló elsős kezdi meg szeptember 1-jén.

– Meggyőződésem, hogy a pacséri iskolát úgy kell fejleszteni, hogy az elköltözött családok egyik nap haza fognak jönni, és ekkor a széles körű, igényes oktatási-nevelési követelményeknek eleget tudjon tenni. Ehhez pedig mind ezidáig megkaptuk elsősorban a tartományi támogatást – mutatott rá Méhészkei Kiss Gizella, a pacséri Moša Pijade Általános Iskola igazgatónője.