2024. március 29., péntek

Automatizált vasúti sorompót adtak át

Szerdán átadták a felújított és modernizált új vasúti átjárót a Grabovac utca és a Szabadka–Gombos–államhatár–Erdőd vasútvonal kereszteződésében. Szabadkán ez az első automatizált vasúti sorompó.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Ahogy azt Milan Šegan, a vasúti infrastruktúra végrehajtó igazgatója elmondta, eddig a munkások kezelték a régi, elavult mechanikus sorompót, az automatizálásának köszönhetően erre többé nem lesz szükség, a sorompó a vonat érkezésekor lezárul, majd eltávolodása után ismét felemelkedik. Ennek köszönhetően az itt járművel, gyalogosan közlekedőknek sokkal biztonságosabb lesz majd az átkelés. Milan Šegan azt is elmondta, hogy jelenleg Szerbiában 250 mechanikus és 300 automatikus vasúti átjáró található.

A most üzembe helyezett korszerű berendezés összesen 19 millió dinárba került. Predrag Radivojević, a szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója elmondta, az említett 19 millió dinárból 7 milliót a helyi önkormányzat fordított erre a célra. A többi pénzt a Szerbiai Vasutak biztosította. Az igazgató hangsúlyozta, arra fognak törekedni, hogy a város területén évente egy mechanikus sorompót automatikusra tudjanak lecserélni.