2024. április 25., csütörtök

A szürrealizmus pápája Szegeden: Dalí

Egy hónap alatt érte el a 12 ezres rekord látogatószámot az idén 10 éves szegedi REÖK népszerű Dalí-tárlata. A 20. század egyik legnépszerűbb képzőművészének alkotásaiból több mint 60 mű érkezett a kiállítóházba a prágai Gallery of Artból.

A kerek évforduló alkalmából a szervezők igazi csemegékkel kedveskednek a látogatóknak: a szecesszió világhírű mestere, Alphonse Mucha gyönyörű tárlata után a szürrealizmus provokatív pápájának, Salvador Dalínak műveiből nyitottak  kiállítást. Soha olyan érdeklődés nem kísérte még a REÖK megnyitóit, mint e két alkalommal, s az érdeklődés azóta csak növekedett. Éppen ezért a palota vezetősége úgy döntött, kivételesen hétfőnként is nyitva tart, ameddig a kiállítás látogatható. Dalí leghíresebb festményeit litográfiákon reprodukálta, ezek közül Az emlékezet állandósága, a Port Lligat-i Madonna és a Szent Antal megkísértése is szerepel a REÖK kiállítótermeiben. A válogatás gerincét a litográfiákon kívül grafikák és rézkarcok alkotják. Érdekesség, hogy Dalí ritkán látható szobrait is kiállítják a palota termeiben, sőt az extrém művész kereskedelmi jellegű alkotásaiból is ízelítőt nyújt a válogatás. Láthatóak még azok a szakácskönyv-illusztrációk is a falakon, melyeket a Gala vacsorái című kötet díszítésére alkotott. A bizarr ételkreációk is szervesen hozzátartoznak a Dalí-jelenséghez. Ez utóbbiról fotók is tanúskodnak a kiállításon, hiszen Vaclav Chochola a mesterről készült portréival zárul a tárlat.

A Salvador Dalí-kiállítás szeptember 24-ig megtekinthető, méghozzá a REÖK jubileumára tekintettel szimbolikus, 500 forintos jegyáron. A jegy ára teljes egészében levásárolható a Fesztivál Jegyirodán, ahova számos Dalí-ajándéktárgy és művészeti album is érkezett a prágai galériából. Ebben az évben minden tárlatra ezen az áron váltható belépő, és az összeg levásárolható ajándéktárgyra, más kiállításra és REÖK-programra vagy akár a 2018-as szegedi szabadtérire szóló jegyre is.