2024. április 25., csütörtök

Sokan meghaltak Nigerben a viharos esőzések következtében

Legalább 44 ember meghalt Nigerben, és több mint 70 ezren maradtak fedél nélkül a sivatagos országra június óta lezúduló viharos esőzések miatt - közölték szerdán a hatóságok.

"Negyvennégyen haltak meg, 9523 háztartást - 77 225 embert - érintett a katasztrófa" - közölte a rádióban a polgári védelem igazgatója, Boubacar Bako.

Az ENSZ által július közepén közzétett adatok szerint a katasztrófának addig 23 halottja volt és 19 459 ember vált otthontalanná.

A 44 halálos áldozat közül 41 házának romjai alatt lelte halálát, hárman megfulladtak - közölte   az igazgató.      Niameyben, a fővárosban 17 haláleset történt, többségükben gyermekek - közölték a helyi hatóságok.

Az állatállományt is megtizedelte a természeti katasztrófa, amely az ország nyolc régiójának szinte mindegyikében súlyos anyagi károkat okozott a raktárakban, termőföldeket, gyümölcsöskerteket és utakat pusztított el.

A múlt hét végén a nigeri hatóságok több ezer niamey-i lakost szólítottak fel, hogy hagyják el az árvíz fenyegette házaikat. Iskolákban rendeztek be számukra ideiglenes menedéket.

Az ENSZ már májusban figyelmeztetett az idei újabb árvizek veszélyeire. Niger és partnerei 6,5 millió dolláros segélyprogramot dolgoztak ki.

2016-ban legalább ötvenen haltak meg árvizekben, amelyek során 145 ezer ember szenvedett károkat, elsősorban Agadez és Tahoua sivatagos vidékein.

A 17 milliós lélekszámú szegény ország, amelynek területe háromnegyedét sivatag borítja, gyakran küzd élelmezési válságokkal az aszályok miatt, illetve az éghajlatváltozás okozta heves áradások következtében. Az esős évszak rendszerint júniusban kezdődik és legalább három-négy hónapon át tart.