2024. április 23., kedd

Csak két magyar osztály nyílik Muzslyán

Nagybecskerek Város általános iskoláinak mindegyikében megmaradtak a magyar osztályok. Jó hír, hogy a nagybecskereki iskolában állandósulónak látszik a magyar iskolakezdők száma. Viszont borúlátásra ad okot az, hogy Muzslyán csak két magyar első osztály nyílik.
A magyar diákok száma különösen Muzslyán csökken nagymértékben. Nemrég még három-négy magyar első osztály indult, most kettőre maradtak: a központiban, 14 tanulóval, a kinti épületben pedig 8 tanulóval indul őszre magyar osztály. A Szervó Mihály Általános Iskolát a legnagyobb közép-bánáti magyar iskolaként is emlegetik, de nyilván már nem sokáig.
Hallai Zoltán igazgató szerint a diákok neveiből ítélve a szerb tannyelvű osztályokba járó tanulóknak a mintegy egyharmada magyar származású. A másik nagy probléma pedig a folyamatos elköltözés. A szülők elhatározásán múlik, hogy mikor költözik el a család. Nem ritka, hogy a tanév folyamán íratják ki az iskolából a gyereket. Volt rá példa, hogy a végzős tanuló még a záróvizsgát sem várta meg itthon. Őszre a helyi óvodában pedig már csak 18 gyerek lesz a felkészítő csoportban. Pedig a muzslyai iskolában valamikor három, illetve négy párhuzamos magyar osztály is volt. Harmincöt évvel ezelőtt ennek az intézménynek 1400 diákja volt, most viszont 700 tanulója van.
Nagybecskereken egy vegyes tannyelvű általános iskola van, melyben, mint a magyar, úgy a szerb ajkú gyerekeknek a száma is évről évre csökken. A Sonja Marinković iskolának kihelyezett tagozata van Szentmihályon és Lukácsfalván. Mint ahogy Mezei Belovai Irén igazgató-helyettestől hallottuk, szeptember elsején 13 elsőst fogadnak a nagybecskereki iskolába, Szentmihályon öt, Lukácsfalván pedig két magyar elsős kezdi meg iskoláztatását. Iskolaépületük (az egykori Messinger) a legrégibb a városban, ezért folyamatos felújítást igényel. Erre az idén is kaptak támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. Annak köszönve felújították a matematikatermet és a jövendőbeli elsősök tantermét is. Emellett kapaszkodókat is szerelnek fel a mozgáskorlátozott gyermekek számára.
A többnemzetiségű Erzsébetlakon ötszáz alá csökkent a magyarok lélekszáma. Évről évre kérdéses, hogy lesz-e elsős. Az elmúlt tanévben két magyar elsős volt, őszre pedig hárman kezdik el iskoláztatásukat anyanyelven.