2024. április 19., péntek

Za Male Pijace osamdeset miliona dinara

Na konkursu Prosperitati u Malim Pijacama 130 dobitnika.

Kreće novi ciklus konkursa

U nedelju na vašaru u Malim Pijacama, prikazane su poljoprivredne mašine, koje su građani kupili pomoću Fondacije Prosperitati. Izložbu mašina na vašaru je posetio i Balint Juhas, rukovodilac Fondacije.

-Bilo je mnogo sličnih izložbi kao u Malim Pijacama na teritoriji Vojvodine, što dokazuje uspeh Prosperitati konkursa. Zahvaljujući podršci mađarske vlade za razvoj privrede, već je odrađeno preko sedam hiljada uspešnih konkursa. Dobro je videti veliku količinu novih mašina, znamo zašto radimo a ima i rezultata. Sve ovo svedoči o jačini naše zajednice i o samoorganizaciji. Na konkursima Prosperitati, od deset, devet je uspešnih, što znači da izlaze kao pobednici. Obično kažemo da ima dve vrste kandidata, jedan koji je već dobio i drugi koji će dobiti. Na konkursima najviše su dobili građani Malih Pijaca, njih 129, što u dinarima znači 80 miliona. Znači da vredi pratiti naše konkurse, i želim da podstaknem građane koji žele da ostanu na svojoj zemlji, da konkurišu. Obišli smo oko hiljadu proizvođača na teritoriji Vojvodini, i svaki je bez izuzetka ciljano iskoristio dobijena sredstva.

Ukupno imamo 140 naselja na teritoriji Vojvodine u kojima smo imali uspešne dobitnike. Bitno je da dođemo do svakog mesta, da svako ko želi da ostane na svojoj zemlji učestvuje u konkursu, da pomognemo svakom mađarskom građaninu. Uskoro otvaramo novi ciklus konkursa, za kupovinu kuće, zemlje, kao i za do sada nepokrivene, poljoprivredne objekte srednje veličine.

U septembru, u novom ciklusu, ciljna grupa će biti poljoprivredni proizvođači. Konkurs će se pojaviti 4. septembra. Znači može da se konkuriše za kupovinu kuće, zemlje i za povoljan kredit za kupovinu privrednih i poljoprivrednih objekata u vrednosti od 50-500 000 evra do kraja novembra.

Za jesen planiramo da u razvoj velikih razmera uključimo i male firme koje će upotpunjavati proizvodnju, ali prema njihovim mogućnostima i tempu. Raspisaćemo konkurse za njihove potrebe, kako bi mogli proizvesti kvalitetne poljoprivredne proizvode.