2024. március 29., péntek

Újabb irodaház épülhet a Vásár közelében

A Városi Területrendezési- és Befektetési Hivatal versenypályázatot írt ki az Újvidéki Vásár mögötti, a Branko Bajić utca 10. alatt elhelyezkedő nyolc objektum eltávolításának munkálataira.

A Branko Bajić utca 10. alatti elhagyott objektumok helyére minden bizonnyal irodaházat építenek (Ótos András felvétele)

A Branko Bajić utca 10. alatti elhagyott objektumok helyére minden bizonnyal irodaházat építenek (Ótos András felvétele)

A versenypályázatban foglaltak alapján lerombolják és eltávolítják a Branko Bajić utca 10. alatt elhelyezkedő egyemeletes, illetve földszintes, több mint 2500 négyzetméter összterületű elhagyott épületeket, majd a telek értékesítése után üzletközpontot építenek ezen a helyszínen.

Az eltávolítási munkálatok során nagy figyelmet kell fordítani az objektumok tetőszerkezetére, mivel mindegyik azbesztcementet tartalmaz, a hulladékot azonnal el kell majd távolítani a helyszínről, és megfelelőképpen tárolni. Az objektumokon radioaktív villámhárítók vannak, ezek eltávolítására külön szakértők érkeznek majd a Vinča intézetből. Egyelőre nem lehet pontosan tudni mennyibe kerülnek majd a munkálatok, de az újvidéki önkormányzat „szép összeget” kaphat a parcelláért a szóban forgó terület megtisztítása után.

Az értékesítésre váró földterület nagysága 6036 négyzetmétert tesz ki, a Városi Területrendezési és Befektetési Hivatal honlapján már a megvásárolható városi parcellák között szerepel. A 6036 négyzetméteres telekből a tervek szerint 4500 négyzetméteren 4–7 emeletes épületet emelnek, amelyben 30 000 négyzetméternyi irodahelyiség, illetve vendéglátóipari tevékenységgel foglalkozó helyiség épül – írta a 021.rs hírportál.

Érdekességként meg kell jegyezni azt is, hogy a szóban forgó parcellán épülő objektumra külön építészeti pályázatot hirdetnek (nem számít szokásosnak), aminek köszönhetően könnyen megtörténhet az, hogy a Heréskert értékes építészeti különlegességgel gazdagodik majd az elkövetkező időszakban. Abban az esetben, ha a versenypályázat során minden a tervek szerint történik, az elhagyott objektumok eltávolítási munkálatai őszre megkezdődnek.