2024. április 19., péntek

„Az ünnep összegyűjti azokat, akik összetartoznak”

A hétvégén tartották Zentagunarason az Új kenyér ünnepét

Tizenhatodik alkalommal szervezték meg az Új kenyér ünnepét Zentagunarason. Mint eddig minden évben, ezúttal is nagy izgalommal várták a helybeliek az eseményt.

Sokan voltak kíváncsiak a vasárnap esti ünnepi műsorra és koncertekre (Kiss Zoltán felvétele)

Sokan voltak kíváncsiak a vasárnap esti ünnepi műsorra és koncertekre (Kiss Zoltán felvétele)

A helyi közösségnek, a civil szervezeteknek, magánszemélyeknek, cégeknek köszönve évről évre színvonalasabb rendezvényt tudnak megszervezni. Idén is érdekes, színvonalas tartalmakkal várták a látogatókat. A rendezvénysorozat első napján pénteken újkenyeres játékokat szerveztek határok nélkül, míg szombaton zenés sportnapot tartottak, amelyen fociztak, kosárlabdáztak, zumbázhattak, fitballozhattak az érdeklődők, az esti órákban pedig DJ Muki és a Route 5 Blues Band szórakoztatta a közönséget.

Az esemény leglátványosabb részére vasárnap került sor. A sportpálya mögötti téren főzőversenyt rendeztek, a helybeli Csipkerózsa kézimunkacsoport pedig kézimunka-kiállítást szervezett. A gyerekeket egész nap Játszóutca fogadta ügyességi feladatokkal, beválthatógaras-gyűjtési lehetőséggel. Ez úgy történt, hogy egy-egy feladat sikeres teljesítéséért garast kaphattak a gyerekek, amit azután beválthattak édességre, üdítőre, vagy éppenséggel az ugrálóházra. Időközben kézműves- és kirakodóvásár nyílt a téren. Volt itt fajátékokat gyártó kisiparos, gölöncsér, testfestő és megannyi egyéb ügyes kezű és ötletes kiállító. A helybeli asszonyok egy lelkes csapata frissen sült lángossal kínálta a vendégeket.

Az új kenyeret Baráth Gábor lelkész szentelte meg, és a helyi közösség tanácsának elnöke, Fekecs József szegte meg (Kiss Zoltán felvétele)

Az új kenyeret Baráth Gábor lelkész szentelte meg, és a helyi közösség tanácsának elnöke, Fekecs József szegte meg (Kiss Zoltán felvétele)

Az ünnepélyes kenyérszentelésre vasárnap délután került sor a színpadon. Az új kenyeret Baráth Gábor lelkész szentelte meg, Szent István királyra emlékezve. A cipót a helyi közösség tanácsának elnöke, Fekecs József szegte meg. Ezt követően díszes lovas felvonulás indult a falun keresztül, majd látványos művelődési műsor következett, amelyben a topolyai község művelődési egyesületei is felléptek.

– Sok minden történik az év során egy település életében, de a legjelentősebb esemény mindig az Új kenyér ünnepe – mondta üdvözlő beszédében Fekecs József, a helyi közösség tanácsának elnöke. – A hétköznapi munka egy kissé szétszórja az itt élőket, a hivatalokba, a műhelyekbe, a szántóföldekre, és napjainkban távolabbi vidékekre is, de az ünneplés összegyűjti azokat, akik összetartoznak. Egynek minden nehéz, de soknak semmi sem lehetetlen, mondta Széchenyi István. Mi, zentagunarasiak, mindannyian kivesszük részünket a közösségi életből. Ennek látható eredményei is megmutatkoznak településünkön. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármilyen módon, akár ötleteivel, kritikáival, kétkezi munkájával is hozzá tudott járulni, és teszi ezt a jövőben is közösségünk életéhez, fejlődéséhez.

A számos hazai és külföldi vendég mellett az eseményt megtisztelte jelenlétével Vajdaság, a VMSZ és az MNT több tisztségviselője, ugyanúgy, mint a községi önkormányzat vezetői is. Nevükben Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke köszöntötte a vendégeket:

– Gratulálok a szervezőknek az ünnephez, és gratulálok ennek a specifikus közösségnek, ahol három nemzet, a magyar, a szerb és a ruszin ilyen szoros kapcsolatban, összhangban tud élni. Akkor, amikor az új kenyérről beszélünk, két dolog foglalkoztat bennünket. Egyrészről hálát adunk a Jóistennek, hogy erőt adott nekünk, hogy kemény egy év munkájával megteremtsük jövő évi betevő falatot. Ugyanakkor felmerül bennünk a kérdés, hogy az, amit megtermeltünk, elegendő lesz-e. Mi most abban a helyzetben vagyunk, hogy azért kell, hogy szurkoljunk, hogy a kenyér, amit megtermeltünk, az elkövetkező egy évben elfogyjon, hogy elegen legyünk, hogy képletesen a megtermelt kenyeret elfogyasszuk. A legfájóbb jelenség, amivel ma szembesülünk, az az elvándorlás. Azt kívánom magunknak, hogy az elkövetkező időben ez a folyamat lassuljon és a megtermelt kenyér elfogyjon, ne száradjon ránk, ne maradjon liszt, amiből nem gyúrunk kenyeret.

Az est folytatásában Pál Dénes, Žarko Pribaković és az Eridanus együttes szórakoztatták a szépszámú közönséget.