2024. április 25., csütörtök

Iskolai hittan mellett plébániai is

Temerinben a magyar ajkú lakosság nagy százalékban katolikus, ennél fogva az iskolában is a hitoktatást választják a szülők első osztályba induló gyermeküknek.

Mészáros Teréz átnyújtja a Caritas ajándékcsomagjait az elsősöknek (Góbor Béla felvétele)

Mészáros Teréz átnyújtja a Caritas ajándékcsomagjait az elsősöknek (Góbor Béla felvétele)

Az iskolai hitoktatás köztudottan olyan tudást nyújt, amely elősegíti a tanulókat hitük megismerésében, abban, hogy tudatosan gyakorló katolikusokká váljanak, és hogy megszilárduljon bennük a keresztény erkölcsi rend. Ám a megalapozott liturgikus neveléshez szükséges az iskolaórákon szerzett elméleti tudásnak a gyakorlatban (a szentmiséken és szertartásokon) való megismerése és alkalmazása is. Erre szolgál a plébániai hittan, melyen a tanulókkal „családi hitoktatók” foglalkoznak. Ennek az oktatásnak és nevelésnek köszönhetően készülnek a gyerekek az imádságos életre, lesznek elsőáldozók, majd pedig részesülhetnek a bérmálkozás szentségében, illetve köthetnek egyházi házasságot és válnak a közösség hívő tagjává.

A most első osztályba indulókat és szüleiket a vasárnapi diákmise után fogadta ft. Szungyi László plébános atya és Ádám Mária, az alsósok iskolai hitoktatója. Miután kölcsönösen megismerkedtek, az atya és a hitoktató tájékoztatta a szülőket a plébániai hittanra járás legfontosabb tudnivalóiról. Mészáros Teréz, a helyi Caritas megbízottja szerény iskolai ajándékcsomaggal és édességgel kedveskedett az elsősöknek.

Ide tartozik, hogy a tanévkezdéskor szokásos táskaszentelés szeptember 1-jén, pénteken a délelőtti váltásba járóknak reggel 7 órakor, a délutáni váltás számára pedig 12.15-kor lesz a plébániatemplomban. A jövő vasárnap pedig Veni Sancte Spiritus (lat., jöjj el Szentlélek Isten) szentmise lesz, ami a katolikus egyházban a Szentlélek segítségül hívása a tanév elején.