2024. április 18., csütörtök

A napi versmondás öröme

Hétfőn este a Magyar Házban, Ritka vendég címmel, Aki visszatekint és verset mond alcímmel az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör irodalmi találkozására került sor. A műsorvezetők Bencsik István és Lőrinc Zsuzsanna voltak.

László Sándorral Bencsik István beszélgetett az Életjel pódiumán (Fotó: Lukács Melinda)

László Sándorral Bencsik István beszélgetett az Életjel pódiumán (Fotó: Lukács Melinda)

– Ötödször szerveztük meg a Ritka vendég című műsorunkat. Egyik oka amiért létrejött, hogy nyáron is legyen művelődési tartalom, másrészt pedig Horváth Emma tanárnő szeretné úgymond visszacsalogatni a régi versmondóinkat, szavalóinkat. A kapcsolat ugyanis soha nem szakadt meg. Aki egyszer elmond egy verset – bármilyen pódiumon, közönség előtt –, az örökre eljegyzi magát a versekkel, a költészettel. Az is célunk, hogy a Csáth-kör korábbi tagjaiban újraélesszük a napi versmondás örömét és tovább bővítsék azt a repertoárt, amit egykor megalkottak. Érték ez a találkozás, mert a régi ismerősök, barátok újból találkoznak és megörülnek egymásnak – hallottuk a műsorvezetőktől, akik beszélgettek is a fellépőkkel, felelevenítve a régi Életjeles emlékeket.

Az est folyamán László Sándor, Krekity Olga, Gordana Petkov, Csikós Pajor Gizella és Rizsányi Attila szavalt, míg szaxofonon Radetity Ádám játszott. A rendezvényen beszélgetés zajlott Molnár Megyeri Olgával is, akit szintén Horváth Emma tanított, azután egészségügyi nővérként Amerikában dolgozott, de nyugdíjasként a tervei közt szerepel visszatérni Szabadkára. Az Életjel színpadát ezúttal is Basity Erika csodálatos virágkompozíciója díszítette, az est rendezője pedig Horváth Emma volt.