2024. március 28., csütörtök

Félmaraton Szabadka központjában

Mindazok, akik szeretik a sportot és Szabadkát, a városnapi rendezvények keretében szombaton 10-től 14 óráig a város központjában részt vehetnek az első szabadkai félmaratonon: futhatnak vagy szurkolhatnak a futóknak.

Szabadka első félmaratonja nagy jelentőséggel bír a város szempontjából, hiszen a huszonegy kilométeres távot Szabadka szecessziós magja, a város legjelentősebb épületei előtt elhaladva futják majd le a résztvevők.

A félmaraton ideje alatt a város központja le lesz zárva, két alternatív útvonalon közlekedhetnek majd a gépjárművek, mégpedig Palicsról Szabadkára a Szegedi úton a Pátria Szállóig, majd a Zentai úton folytatva a Bajnáti utcán keresztül, a másik útvonal pedig a Jovan Mikić utcán keresztül át a Majsai hídon a Proletár brigádok, illetve a Zorka utcán keresztül.

Kristifor Bogdanović, Pásztor Bálint, Horvát Tímea, Nora Trklja és Nagy Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Kristifor Bogdanović, Pásztor Bálint, Horvát Tímea, Nora Trklja és Nagy Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea alpolgármester a keddi sajtótájékoztatón arra kérte a szabadkaiakat, hogy tanúsítsanak megértést a félmaraton iránt, ugyanis szombaton, szeptember 2-án a városközpontban több utcát is lezárnak majd.

– Történelmi, kulturális és sportjelleggel bír ez a félmaraton. Mindazok a polgárok, akik megtehetik, sétáljanak be a városközpontba, és versenyzőként vagy szurkolóként támogassák a rendezvényt – mondta Horvát Tímea.

Nora Trklja, az ötven kilométeres táv szerbiai csúcstartója, valamint Nataša Kovačević mellett az első szabadkai félmaraton reklámarca, elmondta, hogy habár több kilométert futott már eddig, most egy álma valósult meg, hogy szülővárosa, Szabadka központjában futhat. Mint mondta, a szabadkai versenyzőknek ez egy felejthetetlen élmény, a vendégeknek pedig kiváló turisztikai látványosság lesz.

Nagy Csaba az Active Kids képviseletében elmondta, hogy eddig kétszáz óvodáskorú gyermek jelentkezett a maratonra, de mindazok, akik szeretnének részt venni rajta, csütörtökig jelentkezhetnek, ugyanis háromszáz ajándékcsomag vár a kis futókra. A verseny napján is lehet még jelentkezni, de ajándékot csak 300 résztvevőnek tudnak biztosítani.

A versenyzők az egykori Hadseregotthonban regisztrálhatnak és vehetik át a rajtcsomagot pénteken délután négytől este tízig, illetve szombaton reggel héttől tíz óráig. A szervezők kérik a szabadkaiakat, hogy a torlódás elkerülése miatt a rajtcsomag átvételét tegyék meg pénteken.

– Több száz nevezőnk van, közülük harmincegyen külföldiek, magyarországi, horvátországi, ausztriai, sőt egy ausztrál és egy norvégiai versenyző is benevezett. Mindazok, akik még nem fizették be a nevezési díjat, azt legkésőbb szerdáig tegyék meg – mondta Pásztor Bálint a Horizont sportegyesület képviseletében.

Kristifor Bogdanović, a Horizont elnöke felkérte a szabadkaiakat, hogy minél nagyobb számban látogassanak el az első szabadkai félmaratonra. Három szurkolóponton várják a nézőket: a Sugárúton, a Harcosok sorakozója lakótelepen és a városközpontban, ahol zene mellett szurkolhatnak a futóknak. A szervezők két éremmel készültek, egy nagyobbat kapnak a huszonegy kilométeres távot teljesítő futók, az öt kilométeres táv résztvevői pedig valamivel kisebb érmet tudhatnak majd magukénak, mindkét érem hátoldalára a versenyzők utólag begravíroztathatják a lefutott időt. A rajtcsomagban az első szabadkai félmaraton reklámpólóján kívül vizet, csokit, gyümölcsöt, magnéziumtablettát és más energiapótlót készítettek a szervezők.

A szabadkai televíziócsatornák jelen lesznek az eseményen, ahonnan folyamatos tudósításokat készítenek, és felvételezik is a rendezvényt.