2024. március 29., péntek

Áder János Svédországba utazott

XVI. Károly Gusztáv svéd király fogadja a magyar államfőt (Fotó: MTI)

XVI. Károly Gusztáv svéd király fogadja a magyar államfőt (Fotó: MTI)

Áder János háromnapos hivatalos látogatásra Svédországba utazott tegnap reggel. Az államfő delegáció élén látogatott a skandináv országba. Tegnap audiencián fogadta őt XVI. Károly Gusztáv svéd király. A köztársasági elnököt útjára elkísérte felesége, Herczegh Anita is.

Az államfő tegnap ellátogatott az Ericsson vállalatcsoport központjába, ahol a vállalat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Mats Gulbrand társaságában megismerkedett a cég legújabb innovációival, valamint fenntarthatósági jellegű tevékenységével, eljárásaival és berendezéseivel. Háromnapos látogatása során Áder János Stockholmban részt vesz a Víz Világhét több programján, találkozik a Víz Világtanács elnökével és előadást is tart. A köztársasági elnök beszédet mond a 2017. évi Junior Water Prize díjátadóján, ahol Magyarországot a döntőben a kőbányai Szent László Gimnázium csapata képviseli.

Magyar államfő utoljára 1996-ban volt Svédországban, akkor Göncz Árpád járt Stockholmban. Áder János 2000-ben, akkor még az Országgyűlés elnökeként utazott a svéd fővárosba hivatalos látogatásra.