2024. április 25., csütörtök

Felével több a csődbe ment vállalat

A tavalyi azonos időszakhoz képest az idén júniusban 45 százalékkal volt nagyobb azoknak a vállalatoknak a száma, amelyeknek a számláját zárolták, az újonnan nyitott és a becsukott cégeknek a száma viszont nagyjából kiegyenlítődik – áll a Bisnode piackutató kompánia kimutatásában.

A zárolt számlájú cégek összesen 3,5 milliárd dinár megfizettetetlen tartozást halmoztak fel, szinte harmadával többet, mint tavaly júliusban.

Csupán Vajdaságban csökkent a cégek adóssága. A tartományban 66 százalékkal kisebb a tartozás összege, a Šumadija és Nyugat-Szerbia körzetéhez tartozó vállalatok viszont 2,2-szer nagyobb adósságot halmoztak fel, mint egy évvel ezelőtt.

Júliusban – a Bisnode adatai szerint – országszerte 3344 vállalkozást indítottak el és 1991-et zártak be, 4102-nek pedig zárolták a számláját.

A piaci kockázatokat kutató intézet meglátása szerint az a tény, hogy az idén júliusban több cég számláját zárolták, mint tavaly, arra utal, hogy az országban továbbra sem kedvezőek a feltételek az üzleti tevékenység végzéséhez, valamint rámutat a hazai gazdaság fizetőképtelenségére is.