2024. április 16., kedd

Épületmenedzserek a jobb lakhatásért

A gazdasági kamarában befejeződött az épületgondnok-képzés első tanfolyama

A szabadkai Regionális Gazdasági Kamara tanfolyamot szervezett, amelynek keretein belül az új lakhatásról és lakótömbök karbantartásáról szóló törvénnyel összhangban professzionális épületgondnokokat képeztek ki. A gondnok valójában az adott lakóépület menedzsere, aki gondját viseli az épületnek, figyeli annak állapotát, és szükség szerint megszervezi a felújítási vagy javítási munkálatokat. A gondnokot a lakóközösség tagjai választják meg, és a jövőben arra is lehetőség lesz, hogy ezt a feladatot egy külső személy végezze, aki munkájáért anyagi juttatásban részesül, és cserébe napi 24 órán át a lakók rendelkezésére áll.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Hétfőn a gazdasági kamara épületében sajtótájékoztatót tartottak, ahol az épületgondnok-képzés most végződő első tanfolyamának tapasztalatairól számoltak be. A konferencián jelen volt Bagi János, a Regionális Gazdasági Kamara edukációs központjának titkára, dr. Danijel Kukaras, a szabadkai Építőmérnöki Kar tanára, a tanfolyam egyik előadója, valamint Szőnyi Béres Ágota és Ágoston Gabriella, a tanfolyam résztvevői. Mint megtudtuk, a tanfolyamon tizenkét hallgató vett részt, akiknek három hét alatt ötven órát kellett lehallgatniuk, amelyek többek között érintettek jogi kérdéseket, adminisztratív-financiális teendőket, építészeti témákat, valamint alkalmazott pszichológiát, ami elsősorban a sikeres kommunikációra vonatkozik. Az előadók egyebek mellett az Építőmérnöki Kar és a Közgazdasági Kar tanárai voltak. Az órák most értek véget, és a jelölteknek szeptember közepén írásbeli és szóbeli vizsgát kell tenniük, akik ezt követően licenccel rendelkező épületgondnokká válnak.

– A vágyam, hogy letegyem a vizsgát, és mint professzionális épületgondnok hozzájáruljak a minél színvonalasabb és minél kulturáltabb lakhatáshoz. Az új törvény sok ellenérzést váltott ki a lakástulajdonosokból, hisz ez további költségeket ró rájuk, viszont az új tendenciák szükségessé teszik ezt a tevékenységet. Ez nagy kihívások elé állít bennünket, de biztos vagyok abban, hogy munkánkkal sikerül kivívnunk a lakók bizalmát, és bízom benne, hogy együttes erővel sikerül egy olyan szintre emelnünk a lakhatást, ami mindannyiunk életét szebbé teszi – fogalmazott Szőnyi Béres Ágota.

A Gazdasági Kamara 10–15 érdeklődő jelentkezése esetében a jövőben további tanfolyamokat szervez. Jelentkezni és bővebb információt kapni a 024/553-357-es telefonszámon vagy a subotica@pks.rs e-mail-címen lehet. A tanfolyam ára 30 000 dinár, míg a vizsga és a licenc kiállítása 15 000 dinárba kerül.