2024. április 25., csütörtök
TENISZ

New Yorkban sok esélyes van

A 2005-ös Roland Garros óta csak kétszer történt meg, hogy a Grand slam-tornák bajnokát nem Federernek, Nadalnak, Đokovićnak, Murraynek vagy Wawrinkának hívták. Mindkétszer New Yorkban, az US Openen avattak más bajnokot, hisz 2009-ben Juan Martin del Potro, 2014-ben pedig Marin Čilić vehette át a trófeát. Az említett időszakban a többi nagy tornának csak 4-4 győztese volt, New Yorkban pedig 12 év alatt hetet lehet felsorolni, amiből adódik, hogy Amerikában számolhatunk a legtöbb esélyessel.

Nincs másként az idén, a ma kezdődő tornán sem, noha a sérült Đoković és Wawrinka nem lesz ott. Elsősorban a két nagy öreget, Federert és Nadalt kell odasorolni, Murrayt sem lett volna szabad leírni, bár az idén egyáltalán nem remekelt és július 12-e óta egyetlen meccset sem játszott, de a skót szombaton bejelentette, hogy ő is visszalép. Így harmadik nagy esélyesként csak a fiatal Alexander Zverev maradt. Ha valaki tud nyerni Rómában és Montrealban, amit Zverev 2017-ben tudott, az győzhet a nagy tornákon is. A második oszlopban, amivel ki is merül a komoly esélyesek listája, mindenki más, beszámítva Nick Kyrgiost is, igazi bombameglepetés lenne, még Grigor Dimitrovot, Čiličet és Dominic Thiemet említhetjük. Az idei sorsolás szerint, ha a 16 legjobb jut tovább, a nyolcaddöntőben Nadal–Berdych, Dimitrov–Goffin, Federer–Kyrgios, Thiem–Bautista, QuerreyIsner, A. Zverev–Sock, Tsonga–Carreno és ČilićPouille lesz a párosítás. Ezt a névlistát legalább tízen átírhatnák, és nincs közöttük egyetlen szerbiai sem. ViktorTroicki a szlovákiai Gombos Norberttel, Janko Tipsarevićaz ausztrál Thanassi Kokkinakisszal, Dušan Lajovićpedig Nadallal kezd, míg a magyar FucsovicsMárton a selejtezőből a francia veterán Nicolas Mahut-t kapta. Az 1. forduló rangadói aQuerrey–Simon és Müller–Tomić meccsek lehetnének.

Ha a férfiaknál sok esélyest említünk, akkor a nőknél még sokszorozni is kell, hisz a legjobb 16-on kívül is találni teniszezőnőt, aki nagyobb esélyes, mint a férfiaknál például Dimitrov. Sokat számít, hogy Serena Williams szülési szabadságon van, és már az 1. fordulóban igazi csemegének számít Simona Halep és Marija Sarapova meccse. Az eszményi nyolcaddöntő a következő lehetne: Ka. Plišková–Mladenović, Kuznyecova–A. Radwanska, Szvitolina–Keys, Kerber–Osztapenko, Wozniacki–V. Williams, Muguruza–Kvitová, Konta–Cibulková és Halep–Szvitolina. JelenaJanković Kvitovát, Aleksandra Krunić Kontát, Babos Tímea pedig a svájci Viktorija Golubićot kapta az első fordulóra.

A múlt heti tornák döntőiben Roberto Bautista Winston-Salemben legyőzte DamirDžumhurt, ami 6. ATP-diadala, New Havenben pedig Daria Garilova a DominikaCibulková feletti győzelemmel első WTA-serlegét nyerte.

E héten az olasz Comoban tartanak challengert, ahol Filip Krajinović 3. kiemeltként a kazah Dmitrij Popkoval, a magyar Balázs Attila pedig a 2. kiemelt lengyelJerzyJanowiczcsal kezd.

WINSTON-SALEM. – A férfitorna elődöntőjében: Bautista–Struff 6:2, 6:4, Džumhur–Edmund 1:6, 7:5, 6:3, döntő: Bautista–Džumhur 6:4, 6:4.

NEW HAVEN. – A női torna elődöntőjében: Gavrilova–A. Radwanska 6:4, 6:4, Cibulková–Mertens 6:1, 6:3, döntő: Gavrilova–Cibulková 4:6, 6:3, 6:4.

BUDAPEST. – A futures negyeddöntőjében: Balázs–Desein 7:6, 7:5, Nagy–Brunner 6:4,7:6, Piros–Eriksson 3:6, 6:2, 6:0, elődöntő: Piros–Balázs 1:6, 6:3 - feladás, E. Lopez–Nagy 6:1, 6:2, döntő: E. Lopez–Piros 6:3, 6:0.

DUNAKESZI. – A női ITF-torna selejtezője 2. fordulójában: Arn–Rubini 7:5, 6:2, Udvardy–Santamaria 6:2, 6:3, Juhász–Nagymihály 6:3, 6:2.