2024. április 20., szombat

Városnapi rendezvényre készül Topolya

Zséda- és Lexington Band-koncert, karnevál, tűzijáték

Bár még augusztust írunk, már javában folyik a városnapi rendezvények előkészítése Topolyán. A város napja szeptember 15-én van, amelynek története egészen az 1700-as évekre nyúlik vissza. Már hosszú évek óta ezen a napon ünneplik a város „születésnapját”. A program szerint a városnapi tíznapos eseménysorozat szeptember 8-a és 17-e között zajlik hagyományos és új elemekkel. 

Az idei rendezvényről, annak tartalmáról és előkészületeiről Csípe Tímeát, a topolyai Művelődési Ház igazgatónőjét kérdeztük:

 A Művelődési Ház ebben a rendezvénysorozatban koordinátori szerepet tölt be, együttműködve a község területén ténykedő civil szervezetekkel és intézményekkel. Művelődési- és sportrendezvények sorozata gazdagítja majd ezt a tíz napot. Hagyományosan az Expóval indul a rendezvénysorozat. Idén az Expo mezőgazdasági kiállítás új helyszínen, a piactéren kerül megrendezésre, és három napig tart. Sok minden mást is megtartottunk, ami hagyományossá vált. Egy nagyobb változást eszközöltünk, amelyet már az elmúlt évek során is fontolóra vettünk. Ez pedig a központi rendezvényre irányul. A főtéri rendezvényünk, ami szeptember harmadik hétvégéjén van, az idén kétnapos lesz, két napon keresztül várjuk majd a látogatókat  – tudtuk meg a Művelődési Ház igazgatónőjétől, aki a részletes programot is ismertette. 

Szeptember 15-én ünnepi szentmisével indul a központi rendezvény 10 órai kezdettel, majd a Művelődési Ház kiállítótermében képzőművészeti kiállítás nyílik, és sor kerül a Nagyapáti Kukac Péter-díj átadására is. Ezt követi a községi képviselő-testület ünnepi ülése, és este 19 órától a Root Five Blues Band, majd Zséda ad koncertet. A koncerteket követően idén is lesz tűzijáték, amelyet követően a Root Five Blues Band tovább zenél majd. Másnap, szeptember 16-án 11 órakor kezdődnek a programok. Elsőként mézkiállítás és mézszentelés, és kézműves vásár veszi kezdetét. A későbbiekben Erős Ember-verseny is lesz, a karnevál pedig 16 órakor kezdődik, ekkor fogadja a községi elnök úr a karneváli csoportok képviselőit. Maga a karneváli menet 16:30-kor indul a Csáki Lajos Általános Iskola udvarából. A karneválozók bejelentkezését egész augusztus folyamán várjuk a Művelődési Házban. Remélhetőleg az idén is megközelíti a felvonuló csoportok száma a negyvenet, az elmúlt években ugyanis mindig így volt. Természetesen nem csak Topolya község területéről várjuk a résztvevőket, hanem más községekből, és a határokon túlról is szívesen fogadunk mindenkit. A karneváli menet útja nem változott, és a létszámtól függően változik majd az időtartama. Egyelőre úgy gondoljuk, hogy két-két és fél óráig tart maga a felvonulás. 19 órától Žarko Pribaković énekel a nagyszínpadon. Őt a Lexington Band fellépése követi. A koncertet ezen a napon is egy rövid tűzijáték szakítja majd meg, de ezt követően tovább folyik a zenei program. Természetesen a központi rendezvény után is, egész héten lesznek még rendezvények: sportrendezvények, színházi előadások magyar és szerb nyelven. Ellátogatnak hozzánk testvértelepüléseink képviselői is, akiknek a Művésztelepen munkajellegű fogadást rendezünk, továbbá a Juhász Zenekar, valamint Radovan Marić helyi harmonikás ízelítőt adnak multietnikus közösségünk népzenéjéből. Külön örülünk annak, hogy idén a hivatalos programba belekerülhetett a bácskossuthfalvi Szüreti Napok, valamint a pacséri sporthorgászverseny is – foglalta össze a tíznapos szeptemberi ünnepi rendezvénysorozat legfontosabb eseményeit Csípe Tímea.