2024. április 25., csütörtök

A szerencsemalacot a Zorka egyes csapata vitte

Idén is a főzőverseny volt a legkedveltebb

Szombaton Makkhetesen negyedik alkalommal szervezték meg a családi napot, ahol az idén is  a főzőversenyé volt a főszerep, a versenyzők már reggel kilenckor megkapták a pörköltnek való szarvashúst, hogy időben elkészülhessen a finom ebéd. A főzésen kívül sport és gyerekprogramokkal is készültek Toldi Eleonóra és Kovács Ferenc szervezők.

– A családi nap a főzőverseny tizenhárom benevezett csapatának a hús kiosztásával kezdődött. A szarvashúst a Vajdaság Erdei közvállalat biztosította. A pörköltfőzésre baráti társaságok neveztek be, a pörkölteket  Magosi Zsuzsanna és Gábor Prćić nyugalmazott szakács zsüritagok osztályozták,  az első három helyezett csapatot díjaztuk- tudtuk meg Toldi Eleonórától.

A legfinomabb pörkölté kismalac jár (kép: Paszterkó Erika)

A legfinomabb pörkölté kismalac jár (kép: Paszterkó Erika)

Az eszem-iszomon kívül kispályás labdarúgást, kötélhúzást, röplabdázást, asztaliteniszezést  is szerveztek, de a gyermekekről sem feledkeztek meg, nekik trambulint biztosítottak és a közkedvelt arcfestés sem maradt ki a programból.

– A főzőverseny mindig a legattraktívabb, az idén a szabadkai csapatokon kívül egy bajmoki, valamint egy magyarországi, kiskúnsági,búcsai csapat is benevezett. A díjak is figyelemreméltóak, ugyanis a főzőverseny első helyezést elért csapatának a díja a serleg és  egy élő kismalac, a második és harmadik díj pedig a serlegen kívül egy italcsomag - mondta Kovács Ferenc.

A zsűritagoktól megtudtuk, hogy osztályozáskor több szempontot vettek figyelembe, nézték a pörkölt színét, kinézetét, ízét, állagát osztályozták, de azt is elmondták , hogy a benevezett csapatoknak, több mint a fele rutinos szakács, akik már több versenyen is részt vettek. Az említett rutinos szakácscsapatoknál nagyon szoros volt a verseny, az első három helyezettet mindössze egy-egy pont választotta el egymástól. A negyven évig szakácsként dolgozó Gábor Prćić elárulta a pörköltfőzés titkát is, mindegy milyen a fűszerezés és az állag a legfontosabb, hogy ne kozmáljon oda a pörkölt, mert akkor az ehetetlenné válik. Zsuzsanna pedig elmondta, hogy a fűszerek, a fakanál és a szeretet a minőségi húson kívül a jó pörkölt alapanyaga.

A főzőverseny első helyezettje a Zorka egyes csapat, a második a Magyarországról Bócsáról benevezett csapat, a harmadik pedig a Gazsó-Szalay csapat.