2024. április 24., szerda

Néptánc, zene, agyagozás

Az Interetno fesztivál záróceremóniájára szombaton 20 órától kerül sor a palicsi nyári színpadon

Csütörtökön is ragyogó idő és jó hangulat várta a fesztiválozókat az Interetno fesztiválon. A főtéren a kirakodóvásár ezúttal is már délelőtt megnyílt, délután pedig a gyermekzsivajtól volt hangos Etnopolis. Az Aranykapu játszóházban körhinta, csúszda és sok más játék várta a kisebbeket. Foglalkozásokon is részt vehettek, Csorba Lászlóval agyagozhattak, készíthettek kis elefántot és vitorlást, valamint kipróbálhatták az arcfestést is.

A chilei Grupo Folclórico Pregón Criollo a világzenei színpadon (Fotó: Gergely Árpád)

A chilei Grupo Folclórico Pregón Criollo a világzenei színpadon (Fotó: Gergely Árpád)

Késő délután megnyílt a borutca, a világzenei színpadon pedig fellépett a chilei Grupo Folclórico Pregón Criollo zenekar, aminek tagjai a Chiléből érkező táncegyüttest kísérik. Ahogyan azt hallhattuk, a Grupo Folclórico Pregón Criollo 2009-ban alakult Santiagóban, Chile fővárosában, azzal a céllal, hogy a néptáncon és népzenén keresztül hozzájáruljanak hagyományaik ápolásához. A chileiekkel este is találkozhattunk a Népkör MMK-ban megtartott színes táncpanorámán. Őket követte a magyarországi Zselic táncegyüttes, majd pedig a mexikóiak zenés táncprodukcióját élvezhettük.

A táncpanoráma után kezdetét vette a fesztiválklub a Népkör udvarában, ahol felléptek a szabadkai Zeneiskola és a Junior Music Studio növendékei. Ugyanitt a nemzetek táncháza programrészben, a mexikóiak tanították tánclépéseikre a szabadkaiakat. Eközben szép számban összejött a közönség a főtéren is, ahol a Ravnica tartott koncertet.

Agyagozás Csorba Lászlóval (Fotó: Gergely Árpád)

Agyagozás Csorba Lászlóval (Fotó: Gergely Árpád)

Pénteken is tartalmas program várta a fesztiválközönséget. Délelőtt ezúttal is volt kirakodóvásár Etnopolisban, délután megnyílt az Aranykapu játszóház. A Népkör MMK-ban 16 órakor kezdődött a vajdasági gyermektáncegyüttesek szemléje, a több mint háromszáz gyermektáncos pedig estefelé kivonult a térre, ahol az eredményhirdetésre került sor. Szintén a főtéren, este zajlott a Páva-gála, a Fölszállott a páva tehetségkutató résztvevőivel. A késő esti órákban a Népkör MMK-ban a nemzetek táncházán újabb tánclépéseket lehetett elsajátítani.

Az idei, 16. Interetno fesztivál ma, azaz szombaton ér véget. A Szent Teréz-székesegyházban 10.30-tól igeliturgián vesznek részt a fesztivál résztvevői, azt követően pedig a Népkörben a szeretetasztalnál falatozhatnak búcsúzóul a külföldi vendégek. Etnopolis a zárónapon is megnyílik, délelőtt a régi mesterségeket bemutató kirakodóvásár, délután pedig a borutca. A World Music Selection programjában, a világzenei színpadon 19 órától fellép a Csaba Toth Bagi Balkan Union Band. A zárórendezvényre Palicson kerül sor, ahol a délután a családoké. Az Aranykapu játszóház és a Mosolytenger fesztivál programja 16 órakor kezdődik. A nyári színpadon 20 órakor lesz a záróceremónia, a fesztivál résztvevőinek ünnepélyes felvonulásával. A késő esti órákban, a fesztiválklub keretében a Chick Norris Band tart koncertet.