2024. április 25., csütörtök
MOHOL

Önvédelmi képzés nőknek

Ada Község Sportszövetsége a helyi önkormányzat és a moholi Novak Radonić Általános Iskola támogatásával az idén is önvédelmi képzést indít a szebbik nem képviselői számára. A kurzus vezetője ezúttal is Bajić Halasi Éva, többszörös küzdősport világ- és Európa-bajnok, a Real Aikido mestere. A kétszer öt hónapos edzés megrendezésére a tavaly megalakult községi sportszövetség elnöke, Berec Csaba kérte fel Évát abból a célból, hogy a nőket megtanítsa arra, miképp reagáljanak és védekezzenek egy esetleges támadás esetén.

Az első öt hónapon már túl vannak az edzés résztvevői, s Bajić Halasi Éva napilapunknak elmondta, hogy a kurzusra sokan jelentkeztek, köztük számos anyuka is, akik közül többen gyermekük gondozása vagy más elfoglaltság miatt nem tudták befejezni az első öt hónapot, ennek ellenére akik maradtak, elmondták, hogy a képzésnek köszönhetően, ha megtámadnák őket, most már nem esnének pánikba – ecsetelte Éva, s hozzátette, hogy lényegében neki ez is volt az elsődleges célja, s ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatott volna a tanítványaitól.

– Nagyon megszerettem őket, s óriási élmény volt velük dolgozni – mesélte beszélgetőtársunk.

A kurzus első részében egyébként 18 és 60 év felettiek egyaránt részt vettek, s Éva megjegyezte, hogy le a kalappal előttük, mert minden általa bemutatott önvédelmi technikát, bukfencet elvégeztek.

A program alapjául egyébként a Ljubomir Vračarević nagymester által alapított Real Aikidót választotta, amelynek technikáiról kikérte mesterének, Halász Mihálynak is a véleményét is, de a programba az edzések során időnként a kick-box technikáit is beépítette.

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy az edzéseken megvitatták a Moholon uralkodó, igencsak gyenge közbiztonsági állapotokat is, és szó volt arról is, hogy miképp lehetne ezeket kiküszöbölni.

A szeptemberben kezdődő következő kurzust a moholi általános iskola tornatermében rendezik meg, s ezekre Éva Facebook-oldalán keresztül magánüzenetben, vagy munkanapokon 13.30 és 14.30 óra között a 062/120-80-14-es telefonszámon jelentkezhetnek az érdeklődő hölgyek, de ugyanitt bővebb információt is kaphatnak az edzésekkel kapcsolatban.

A résztvevők száma korlátozott, a csoportokat jelentkezési sorrendben töltik fel.