2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VB, PÁRIZS

Lánykérés a szőnyegen

Hol történelmi, hol megható volt a Párizsban zajló felnőtt birkózó-világbajnokság harmadik napja, amikor négy női súlycsoport volt a műsoron. Afrika is immár feliratkozott a világ nagy birkózótérképére, mert a felnőtt világbajnokságok történetében először léphetett két afrikai hölgy a dobogóra, sőt, annak is a második fokára, hiszen az 55 kg-os súlycsoportban a nigériai Odunayo Adekuoroye csak óriási csatában kapott ki a japán Haruna Okunotól, aki így a 23. japán női világbajnok lett. A másik afrikai a tunéziai Marwa Amri (58 kg) volt, aki szintén kiharcolta a finálét, de őt nem egész három perc alatt összecsomagolta (11:0) a főesélyesként számon tartott amerikai Helen Maroulis, így neki sem sikerült a dobogó legtetején végeznie.

A legnagyobb látványosság azonban a nehézsúlyú döntő után volt, mert miután szintén nagy küzdelemben (5:4) a török Jasemin Adar nyert (a fehérorosz Vaszilisza Marzaljukot verte meg), klubedzője, Erdem Yigit egy nagy csokor rózsával és egy jegygyűrűvel felszaladt a szőnyegre, és megkérte szíve választottjának a kezét, így nem véletlen, hogy Adar örömében zokogott a török himnusz dallamai alatt, hiszen országa első női világbajnoki aranyérmét nyerte meg, ráadásul ilyen szerelmi „happy enddel” zárult a fellépése. Jázmin ugyanis a hírek szerint igent mondott...

Tegnap a női 48, 53, 60 és 69 kg volt a műsoron. Az eredmények alakulásáról elég csak annyit mondani, hogy mind a négy súlycsoportban japán döntős volt, így máris kijelenthető, hogy tovább tart a távol-keletiek dominanciája. A magyar Sleisz Gabriella a 60 kg rajtján az amerikai Allison Ragantól kapott ki technikai tussal (10:0), majd a vigaszágon a német Luisa Niemesch győzte le 6:1-re.

Ma ismét a férfiak következnek, méghozzá szabadfogásban. Magyar színekben 61 kg-ban Molnár Józsefet, 86 kg-ban Veréb Istvánt, 125 kg-ban pedig Ligeti Dánielt láthatjuk.

Felnőtt világbajnokság, Párizs, nők, 55 kg: Haruna Okuno (japán). 58 kg: Helen Maroulis (amerikai). 63 kg: Purevdorj Orkhon (mongol). 75 kg: Jasemin Adar (török).