2024. március 28., csütörtök

Szól a rádió…

Húszéves a magyarkanizsai Panda

Az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a magyarkanizsaiak rádiója, melynek alapítója, tulajdonosa és kiötlője a helybeli Janjatović Vladimir.

Annak idején igencsak nagy csodálkozást váltott ki az emberekből a Tisza-part közelében lévő torony látványa, melynek rendeltetését nem is tudták azonnal, majd szép lassan mindenki számára világossá vált, itt bizony nemcsak tervek vannak és torony, hanem megszólalt a rádió. A környékben egyedülálló, első magánrádió azóta is szól, bár igaz, sok változáson ment keresztül, emberek, műsorok cserélődtek és váltották egymást, de még mindig van létjogosultsága. Ezt bizonyítja az az évforduló is, melyet augusztus 25-én, pénteken ünnepelnek majd a Tisza-parton, gazdag szórakoztató műsorral, mellyel a hallgatóknak kedveskednek – most azonban formabontó módon, élőben.

A tulajdonos a kezdetekről elmondta, öt évébe telt, míg minden engedélyt beszerzett ahhoz, hogy életre keltse megálmodott tervét, és beindítsa a rádióállomást, akkor tizenöt munkatárssal, akik szintén szívügyüknek tekintették a tájékoztatás és szórakoztatás eme válfaját. Akkor két nyelven, szerbül és magyarul sugározták adásaikat, egyenlő elosztásban, később bővült a magyar nyelvű adások száma.

A közelmúltban együttműködésbe fogtunk egy magyarországi rádióval, amihez mind a magyar, mind a szerb állam nagyon pozitívan állt hozzá. Igyekszünk a bő zenei kínálat mellett hírműsorokkal is tájékoztatni, a legfrissebb információkkal szolgálni a hallgatóknak. Mára a második leghallgatottabb rádió lettünk Vajdaságban – nyilatkozta Vladimir Janjatović.

A délután ötkor kezdődő ünnepi műsorukat is színesre tervezték, a színpadon elsőként a horgosi néptáncosok mutatkoznak be, 18 órától pedig a magyarkanizsai a Tika and the Band szórakoztatja az egybegyűlteket. Őket az ugyancsak ismert és nagyon kedvelt Csaba-duó, majd pedig Dér Zsolt csantavéri hegedűművész követi. Az addigra már remélhetőleg nagyszerű hangulatot a šidi fúvósok igyekeznek fokozni, 22 órától pedig a magyarországi Dirty Slippers játszik. Éjfélkor tűzijáték is lesz, de már szinte nemzetközinek is nevezhető a program, mert egy chilei etno táncsoport is fellép, amely dél-amerikai dallamokat és táncokat mutat be a magyarkanizsaiaknak, illetve mindazoknak, akik pénteken ellátogatnak a városi strandra.