2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Đukić csúnya mérkőzésre számít

A Videoton a hazai pálya előnyében bízik

Ma este 20 órától látja vendégül Felcsúton a székesfehérvári Videoton a belgrádi Partizan csapatát az Európa-liga selejtezőjében, a rájátszás visszavágóján. Mindkét fél vezetése és játékosai szerint nyílt maradt a párharc a belgrádi üres stadionban lejátszott 0:0 után, azzal, hogy a felcsúti visszavágón – ahogy arra Fiola Attila, a magyarok rutinos védője is utalt – a Videoton fogja élvezni a közönség támogatását.

A Partizan és a Videoton belgrádi mérkőzése nem hozott szép játékot, de harciasságból nem volt hiány

A Partizan és a Videoton belgrádi mérkőzése nem hozott szép játékot, de harciasságból nem volt hiány

A belgrádihoz hasonló mérkőzésre, vagyis nem túl szép labdarúgásra és nagy küzdelemre számít Miroslav Đukić, a Partizan trénere: „Mindannyian tisztában vagyunk a mérkőzés jelentőségével. Nehéz dolgunk lesz egy kemény rivális ellen, de be szeretnénk jutni a csoportkörbe. Nem valószínű, hogy látványos és szép focit fogunk látni, emellett kevés gólra számítok, hiszen mindkét együttes számára hatalmas a tét” – mérlegelt az edző, utalva többek között arra is, hogy az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) 2,6 millió eurót kap a csoportkörbe kvalifikált együttes. Đukić hozzátette, a Videoton képes úgy játszani, amivel megöli az ellenfele játékát. „Jól ismernek minket. Fontos, hogy ne kapjunk gólt, de a saját helyzeteinket jól ki tudjuk használni. Az európai mérkőzések mindig ilyen kiélezettek, apró különbségek fognak dönteni a végén” – fejezte be a szakember.

Három Videoton-játékosra figyelnek különösen a Partizanban Marko Jevtović fekete-fehér középpályás szerint: „Szerintem a visszavágón nyíltabban kell majd játszania a Videotonnak, mint az elsőn. A Videoton stabil csapat, amely tudja, mit akar játszani. A legnagyobb veszélyt a támadóik jelentik a számunkra, Lazović, Šćepović és a rendkívül erős Henty” – fogalmazott a középpályás, aki azt is elárulta, természetesen a Vidi-edző Marko Nikolić Partizan-ismerete is ellenfelük malmára hajtja a vizet.

Leandre Tawamba, a Partizan egyik, a visszavágón minden bizonnyal kezdőként szereplő csatára ugyanakkor nem ijed meg a magyaroktól: „Belgrádban megismertük őket, fel tudtunk készülni belőlük. Nem látom, ki tudna közülük komoly veszélyt jelenteni ránk.”

Az elsőtől eltérő mérkőzést vár Marko Nikolić, a Videoton ex-partizanos szakvezetője, aki szerint a felcsúti helyszín, valamint a hiányzók visszatérése is csapata előnyére fog válni. Géresi Krisztián, a fehérváriak fiatal középpályása szintén a hazai pályában bízik: „Úgy érzem, ki fogjuk tudni harcolni a továbbjutást. Nagy segítség lesz a lelkes Vidi-tábor, akik Belgrádban is végig buzdítottak bennünket, otthon pedig biztos, hogy bele fognak hajszolni bennünket a győzelembe” – nyilatkozott lelkesen a szélső.

Rutinos angol bíró fogja vezetni a ma esti összecsapást. Andre Marriner 2013-ban FA-Kupa-döntőt vezetett a Wembley Stadionban (Wigan–Manchester City 1:0), de 2010-ben vezetett már EL play-off visszavágót magyar csapat számára is, hiszen ő dirigált 2010-ben a Dinamo Zágráb–Győri ETO El rájátszás visszavágóján, melyet a horvát csapat két büntetővel 2:1-re megnyert. Egy évvel korábban az Újpest–Steaua El-selejtezőn fújta a sípot – a lila-fehérek 2:1-re kikaptak hazai pályán. A 46 éves sípmester összesen 258 Premier League-találkozó, 28 BL- és El-mérkőzés és 8 felnőtt válogatott meccs vezetését jegyzi.

Győznie kell a Zvezdának

Kilenc órától fogadja a belgrádi Marakana Stadionban a Crvena zvezda az orosz Krasznodart ugyancsak az Európa-liga selejtezőjében, a negyedik forduló visszavágóján. A Vladan Milojević tréner által a nyáron átvett csapat elfogadhatónak számító, 3:2-es vereséget szenvedett a nagy küzdelmet hozó oroszországi odavágón, ami azt jelenti, hogy a piros-fehéreknek egy minimális győzelem is elegendő lehet az El csoportköréhez.

Kétszer is kétgólos előnnyel vezetett a Krasznodar saját pályáján, a Zvezdának azonban Srnić és Pešić góljaival sikerült nyitva hagynia a párharcot: „A Krasznodar tapasztalt csapat, évek óta szerepel az Európa-ligában. Reményt adtunk magunknak a belgrádi visszavágóra, ahol a saját szurkolóink előtt bizonyíthatunk. A klub történelméért és a címerért mindent bele kell adnunk, és majd kiderül, elég lesz-e a továbbjutáshoz” – mérlegelt az edző.