2024. április 18., csütörtök

Moszkva nem szigorítja meg a vízumkiadást az amerikaiak számára

Az amerikaiak továbbra is a megszokott ügymenet szerint juthatnak orosz vízumhoz, Moszkva nem fog "bosszút állni" az orosz állampolgárok beutazásának megnehezítéséért -   jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

A szóvivő  arra reagált, hogy az Egyesült Államok szerdától szeptember 1-ig  egész Oroszországban felfüggesztette a nem bevándorló vízumok kiadását, és az követően is kizárólag Moszkvában újítja fel a beutazási engedélyek kiadását, a három főkonzulátusán nem. Amerikai részről a lépést azzal indokolták, hogy a Moszkva és Washington közötti zajló szankciós ütésváltás keretében az Egyesült Államoknak a jövő hónap erejéig 755 fővel kell csökkentenie oroszországi külképviseleteinek létszámát.

Zaharova szerint az Egyesült Államokban működő orosz  konzulátusok nem fognak "bosszút állni" az Oroszországba készülő amerikai állampolgárokon kormányuk korlátozó intézkedése miatt, és "nem hoznak létre számukra elviselhetetlen körülményeket".

"Nem a mi módszerünk, hogy politikai ambíciókból kiindulva szándékosan nehézségeket teremtsünk számukra" - fogalmazott Zaharova.

A szóvivő kifejezte Moszkva megelégedettségét azzal kapcsolatban, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnököt a támogatásáról biztosította a sobibóri emlékprojektben való orosz részvétel ügyében. Zaharova szerint Netanjahu nyilatkozata "fontos lépés a történelmi és emberi igazság helyreállítás felé", amelynek célja, hogy a projektet felügyelő bizottság visszatérjen a teljes jogú orosz tagságról folytatott tárgyaláshoz.

Moszkvában korábban felháborodás keltett, hogy az egykori koncentrációs tábor helyén létesítendő új múzeumegyüttes megvalósításán dolgozó lengyel-szlovák-holland-izraeli bizottság júliusban Oroszország 2013-ban történt részvételi meghívásának visszavonása mellett határozott. Orosz részről Lengyelországot okolták a történtek miatt.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az orosz külügyi szóvivő a minszki megállapodások végrehajtásának meghiúsítására irányuló újabb kísérletnek minősítette azt az ukrán javaslatot, hogy az ENSZ vezényeljen békefenntartókat a Donyec-medencébe. Szavai szerint a kelet-ukrajnai válság megoldásával az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet  (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának kell foglalkoznia, a "normadiai négyekkel" és a kontaktcsoporttal együtt.

A most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlattal kapcsolatban Zaharova hangoztatta, hogy az nem járul hozzá a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentéséhez. A szóvivő "rendkívüli óvatosságra" szólította fel a feleket, s kijelentette, hogy Oroszország kész közvetítői szerepet vállalni a koreai rendezés érdekében.

Egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy - mint mondta - az új amerikai Afganisztán-stratégia a válság katonai megoldására összpontosít, és nem ad választ az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette fenyegetésre a közép-ázsiai országban. Kifejezte reményét, hogy az amerikai haderő szerepének növelése nem jár együtt Afganisztán szuverenitásának korlátozásával.