2024. április 24., szerda

Macron megújítaná Európát

Emmanuel Macron francia elnök tegnap megérkezett az ausztriai Salzburgba. Macront a repülőtéren Christian Kern német kancellár fogadta, akivel ezt követően megbeszélést folytattak. A későbbiek során, már az esti órákba nyúlóan, a francia elnök találkozott az úgynevezett slavkovi hármas (S3) – Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfőivel.

Macron az osztrák kancellárral folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy még az év vége előtt kezdeményezést indít „Európa újjáalapítására”.

„Európának meg kell védenie polgárait” – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az ausztriai Salzburgban, és a szociális dömping elleni küzdelem, az adóharmonizáció, valamint az euróövezet saját költségvetésének fontosságáról beszélt.

A két politikus a munkavállalók kiküldésének európai szabályozását bírálva közösen állt ki amellett, hogy egy országban ugyanazon munkáért mindenkinek megegyező bért kell adni, különben „elárulják Európa szellemét”.

Macron a terrorizmus elleni küzdelem és az európai biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésének fontosságát hangsúlyozta a találkozót követően.

A francia elnök gratulált Ausztriának, amiért a menekülthullám tetőzése idején két évvel ezelőtt nem engedett a politikai demagógia csábításának.

A két politikus a cseh és a szlovák kormányfővel való találkozó kapcsán kijelentette, ez jelzés arra nézve, hogy Európát nem régi és új tagállamokra kell felosztani, ugyanis egy Európa létezik.