2024. április 25., csütörtök

Aleksandar Vučić és Áder János-találkozó Zentán

A megbékélés lesz a témája a szeptemberi magyar–szerb államfői találkozónak

Szeptember  11-én Zentán találkozik Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar köztársasági elnök, és ekkor konkrét előrelépés történhet a két nemzet közötti megbékélés folyamatában – közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorának vendégeként. Mint mondta, a megbékélési folyamat nem fejeződött be a történész vegyes bizottság munkáját tekintve, a föltáró munkát a nyilvánosság felé nem tudták bemutatni, erre október végén kerülhet sor egy belgrádi konferencián. Várható, hogy a két köztársasági elnök szeptember 11-én Zentán találkozik majd, akkor lesz a zentai csata 320. évfordulója, és őket kérték fel a rendezvény fővédnökének.

– Azt gondolom, hogy a két köztársasági elnök ezzel az üggyel kapcsolatban is konkrét megállapodásra tud jutni – fogalmazott.

Pásztor István szeptember 4-én ennek kapcsán találkozik Áder János magyar államfővel, mintegy egy hónapja pedig Aleksandar Vučićtyal egyeztetett a témáról.

Pásztor István az Újvidéki Rádió műsorában beszámolt a magyar nemzetpolitikához köthető aktualitásokról, és jelezte, hogy az ősszel előrelépésre számít vajdasági hatásköreinek és finanszírozásának kérdésében is –, írta a Vajdaság Ma hírportál.