2024. március 29., péntek

Szerbiába kerül a legtöbb magyar használt autó

Évről évre növekszik a Magyarországra behozott használt autók száma – tavaly például 142 ezer, határon túlról behozott személyautót és csaknem 14 ezer kishaszon-gépjárművet regisztráltak –, miközben ezzel párhuzamosan erősödik az export is.

A múlt évben összesen 17 ezer 675 magyar használt autót vásároltak külföldről, ami megközelítőleg 25 százalékos növekedés az előző évi adatokhoz képest. A KSH adatai alapján az eladások összértéke meghaladta a 20 milliárd forintot. A külföldi vásárlói kedvet egyértelműen a kedvező forint-euró árfolyam élénkítette.

A legtöbb határon túli vásárló Szerbiából érkezett, szám szerint 13 800. Ők többnyire az idősebb, rosszabb állapotú, olcsóbb gépkocsikat vitték. A németek 1500 négykerekűt vásároltak, s inkább a fiatal, prémiumautók iránt érdeklődtek. A szlovákok is elvittek ezernél több használt autót. A határon túli eladások legkeresettebb típusai az 1500–2500 köbcentis kategóriába eső dízelautók voltak, ezekből hozzávetőleg 10 000 gurult ki az országból. Második helyen az 1000–1500 köbcentis benzines vagy gázüzemű gépkocsik végeztek.

A szakemberek örülnek, hogy közel 10 000 idős gépkocsi távozott az országból, annak viszont kevésbé, hogy a minőségi, kevés kilométert futott, használt autók is elhagyták az országot, amelyekből eleve kevés van a magyar piacon. A kedvező, 310 forint alatti euróárfolyam az idén is remélhetőleg folytatódik, így várható, hogy ez az év is kedvez a magyar használtautó-exportnak.