2024. március 29., péntek

Mennyit keresünk valójában?

Szerbiában a lakosság többsége 30-35 ezer dinárért dolgozik havonta

A szerbiai átlagkereset a minimálbér határait súrolja – derült ki a Kis- és Középvállalkozások Egyesületének felmérései alapján. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint a júniusi átlagbér nettó – adó és járulékok nélkül – összege 49 238 dinár volt. A lakosság azonban nehezen tud hinni e statisztikai adatoknak, hiszen többségük jóval alacsonyabb bérért dolgozik. Felmerül tehát a kérdés: mennyi valójában a szerbiai átlagfizetés?

Miroslav Velimirović, a Kis- és Középvállalkozások Egyesületének elnöke szerint egy átlagos munkás bére messze áll a fent említett összegtől. Az átlagbér kiszámításánál ugyanis a magasabb fizetések jelentősen megemelhetik a végösszeget. Az egyesület felmérése szerint a valóságos szerbiai átlagfizetés, amelyet az „átlagos szerbiai munkás” kap, a minimálbér összegéhez áll inkább közelebb.

– A valós átlagkereset 22-23 ezer dinárnál kezdődik, adó és járulékok nélkül. A munkavállalók jelentős hányada közvetlenül kapja kézhez a keresetét, a bejelentett munkások többsége pedig a minimálbérért dolgozik, amely adóval és járulékokkal együtt bruttó 37 ezer dinárt tesz ki. Jelentős hányaduk a minimálbér alatti összeg fejében kénytelen munkát vállalni. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai tehát nem tükrözik a valóságot – mondta Miroslav Velimirović, és hozzáfűzte, hogy a szóban forgó intézmény politikai nyomásra közöl téves adatokat.

A szerbiai polgárok többségének havi fizetése 30-35 ezer dinár – állapította meg Ljubodrag Savić, a Közgazdasági Kar tanára.

– Az átlag fogalma többnyire nem tükrözi a valódi képet. Elfedi a jellemző különbségeket, egyediségeket. A szerbiai polgárok egy rétege jól keres, fizetésük jóval meghaladja az átlagfizetést. Ez főként az állami vállalatok és egyes ügynökségek dolgozóira, valamint a magánvállalkozókra vonatkozik. Meglehetősen nagy azonban azoknak a munkavállalóknak a száma, akiknek a munkáltató számlán keresztül csak a minimálbért folyósítja, ez után az összeg után fizeti az adókat és a járulékokat, majd kiegészítésként hozzáad 100, 200, 300 eurót – magyarázta Savić, hozzátéve, hogy a 30 ezer dináros fizetésből manapság lehetetlen megélni.

Hogyan számítják ki az átlagbért?

Az átlagbérek összegét a munkavállalók fizetéseiről szóló havi kimutatás alapján határozzák meg. A feltérképezés során a jogi személyek és intézmények béreit veszik figyelembe, a belbiztonsági szolgálat (BIA) valamint a belügyminisztérium dolgozóinak a keresetét nem számítják bele az átlagba. Mintegy 960 ezer foglalkoztatottnak, a dolgozók 60 százalékának az adatait gyűjtik össze. A kifizetett bértömeg összegét a munkások számával elosztják, és így állapítják meg az átlagfizetést területi és munkaköri szintek szerint.

Azt, hogy mennyi volna a méltányos átlagkereset, mindenki a saját szemszögéből szemléli, egyénenként különbözően éli meg – véli Jelena Milaković, a Köztársasági Statisztikai Hivatal munkaerő-piaci részlegének vezetője. Az átlagbér összegét mindeddig kizárólag a mértani közép alapján állapították meg. Ha az átlagkereset kiszámítása a jövőben az adóhivatal adatai szerint történik, lehetséges lesz a kereseti átlag pontosabb meghatározása is.