2024. április 23., kedd

Nadmetanje za svakog Mađara

Dr. Ištvan Šimičko: Treba da se trudimo da stvorimo jedan svet, koji je čovečniji. Ištvan Pastor: Gradimo, ostvarujemo neviđene projekte.

Kralj Ištvan, prilikom stvaranja države, prepoznao je to što danas mnogi ne vide u Evropi: za državama ima potrebe, u okvirima države smo sposobni da podržimo mir, da obećamo sigurnost, da pomognemo našim državljanima da napreduju - rekao je dr. Ištvan Šimičko u svom govoru povodom praznika Svetog Stevana. U svečanom govoru Ištvan Pastor je naglasio, da manjine mogu imati samo kontiuniranu i stalnu borbu, jer to znači imati korene: one korene, kojima odgovaramo izazovima vetra.

Sa parolom ,,Na izazove vetra drvo odgovara korenima (Ileš)“ u subotu po dvadesetdrugi put Savez Vojvođanskih Mađara je obeležio Dane Svetog Stevana. Svečanost je počela u Subotici misom u katedrali Svete Tereze. U Paliću su izlagali razne rukotvorevine, a svečanost je uveličao i duvački orkestar iz Subotice. Na osveštavanju hleba su prisustvovali dr. Đerđ Herdič, počasni iguman, Arpad Verebelji-protojerej, predstavnik reformatske crkve Atila Oros- protojerej Bačke, predstavnik Luteranske crkve, Gabor Dolinski-zamenik biskupa.

Na svečanosti je, iz Mađarske, prisustvovao dr. Ištvan Šimičko, ministar odbrane Mađarske, koji je istakao da treba da znamo da je kralj Sveti Stevan prepoznao to da je uslov opstanka Mađarskog naroda oformljenje Mađarske države i primanje hrišćanstva, i zbog toga je 20.avgust osnova našeg postojanja.

ZADRŽATI VERU.

Dr. Ištvan Šimičko je u svom govoru spomenuo i pismo koje je Sveti Stevan uputio svom sinu.

-Sveti Stevan kaže svom sinu u tom pismu da treba da drži štit vere, i u tome će biti spas protiv vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Mi Mađari znamo koliko opsnosti vreba i dan danas za nas.To možemo videti ako u ovom komplikovanom vremenu bacimo pogled na Evropu. Prema njegovom mišljenju, Evropa počinje da gubi sopstveni fundament, svoju veru.

-Istorija nas je naučila da svaku veliku civilizaciju, veliku kulturu uvek prvo počinju iznutra razlagati. Ni danas to nije drugačije. Zašto je to tako da u Briselu niko ne vidi ono što mi vidimo ovde, ne vide problem, opasnosti ilegalne migracije? Zašto ne štite građane Evrope? Mađarska ovde daje primer. EU je krenula nepovratnim putem. Mađarska treba da promoviše pravdu, treba da delujemo zajednički sa ostalim državama, da zadržimo veru.

SNAGA ZAJEDNIŠTVA.

-Sve može da se nadoknadi, ali rodna zemlja ne. Naši preci su se žrtvovali da bi mi danas živeli u slobodi, platili smo cenu slobode i ne smemo je nipošto prodati - rekao je ministar odbrane. Na kraju svog izlaganja je naglasio da je VMS, na čelu sa Ištvanom Pastorom, snaga koja spaja i održava zajedništvo vojvođanskih Mađara. Svi Mađari su važni, ne samo za Vojvodinu, već i za matičnu državu - poručio je ministar odbrane.

ŽELJA ZA POSTOJANJEM.

Ištvan Pastor, predsednik VMS u svom govoru istakao je ,,kako svaki put iznova protumačimo poruke ovog praznika, tako se setimo i svih prošlih“, tada greške postaju sitnije, ali treba da budemo načisto sa tim da narod ,,očekuje da dogodine treba sve da teče kao podmazano“.

-Očekuju od nas svi ti koji dođu tu na Palić, na praznik Svetog Stevana, našeg kralja-osnivača Mađarske države, da zajedno proslavimo i to da smo tu i posle 1017 godina, da imamo svoj jezik, kulturu i tradiciju. Slavimo, što želimo da postojimo. Zato se skupimo 20. avgusta ovde na svečanoj svetoj misi u Bazilici Svete Tereze, unazad dvadeset dve godine da odamo počast kralju, osnivaču države - rekao je Ištvan Pastor.

ODGOVOR NA MIGRACIJU.

-Zastrašujuće iskustvo koje nas je zadesilo poslednjih godina je migracija, odlazak mladih trbuhom za kruhom, za boljom egzistencijom, koji svake nedelje posle ručka odlaze preko granice. Ovo ne znači samo ispražnjene kuće, već manje Mađarske dece u klupama, što automatski povlači za sobom i manju potrebu za pedagozima, kao i to da novootvorena radna mesta ne možemo popuniti školovanim mađarskim kadrovima, jer oni svoje znanje unovče na drugim mestima. A to znači da porodice zasnivaju drugde, a mi treba da damo odgovor na tu pojavu kao nacionalna zajednica.

-Treba da se izborimo sa datim boljim uslovima na drugim mestima sa svojim sredstvima. Ono što je nekad bilo najvažnije, ostati na svojoj zemlji, jaka nacionalna i vojvođanska svest danas više nije tako bitna, prednosti unovčavanja nadrastaju pojam domovine. Treba da budemo načisto da se sa ovim nije moguće izboriti, jer se ne možemo mešati u lične želje pojedinaca, u ostvarenje njihovih prioriteta.

Prema rečima predsednika partije, na ovu pojavu drugačije treba odgovoriti.

-Boriti se za svakog Mađara: angažmanom vlade, pružanjem pomoći u razvoju privrede, stipendisanjem, podrškom u školovanju kao i razvijati institucije-objekte, opremu podjednako - ređao je Pastor.

DOBIJENE BITKE.

Predsednik VMS-a je naglasio da uprkos tome što nas je sve manje ,,ipak gradimo i neviđene projekte ostvarujemo“ .

-Ne predajemo naše životne prostore, ne verujemo ni jednog momenta da ima izgubljenih bitki. Manjine mogu imati samo dobijene bitke, kontinuirane bitke, jer to znači imati korene. One korene kojima dajemo odgovor na izazove vetra - rekao je predsednik.

Prema rečima Pastora, dobru odluku su doneli kada su se suočili sa snagom migracije, kada nisu organizovali konferencije, nisu ubeđivali one koji su ostali kod kuće da proširuju porodice, nisu kritikovali institucije koje su izdavale dvojna državljanstva što su otvorile kapije pred Mađarskim življem, već smo se suočili sa činjenicama, počeli smo sa razvijanjem privrede i regionalnim razvojem, izgradnjom institucija i razvili smo neviđene projekte pomoći.

-Kad pomislimo na crkvu u Senti, manastir u Zrenjaninu, katedralu SveteTereze, centar za obuku, gde može da se stekne diploma na Mađarskom jeziku, na subotičku sinagogu, na medija centar, pedagoški centar, na objekte u parohijama, obdanište u Maradiku, onda znam da ostvarujemo zajedno sa Mađarskom vladom to što od nas očekuju građni Vojvodine, koji su nam dali mandat. Ponosan sam i na VMS i FIDESZ, jer članovi Mađarske zajednice zajedno odlučuju o tome kome će dati mogućnost, u koga imaju poverenje, od koga očekuju da ispuni obećanja - rekao je Ištvan Pastor.

MI SMO JEDNO.

Predsednik je spomenuo i to da ,,sada živimo u takvim vremenima, kada se odluke odnose na to da smo mi jedno“.

-Konstantni razvoj Mađarske jača zajednice, radom, izdržljivošću, a Mađari koji se bore sa poteškoćama razumeju, prihvataju, poznaju vojvođanske zajednice. Zajedničke investicije, veze se izgrađuju poslednjih godina, što se čini isto tako neverovatnim kao što se činilo osnivanje Prosperitati pre dve godine.

PALE SU MASKE.

U daljem govoru Pastor se osvrnuo na društvene pokrete, naglašavajući da ,,svaka akcija ima svoj bumerang“.

-Ima dve godine da su se u Mađarskoj formirale opozicione partije, sa pokretima, civilnim političkim organizacijama, koje su imale za cilj da pokvare nacionalno zajedništvo. Ne videvši štete koje su naneli migranti, okretali su se protiv političkog stava Mađarske, protiv migrantske politike Mađarske vlade-rekao je Pastor.

-Zahvaljujući ovoj pojavi, tačno se vidi ko gde stoji i koga predstavlja. Pale su maske, tačno se vidi ko želi samo da priča, a ko da radi. Ko misli da Mađari u Vojvodini treba samo da štrajkuju, kritikuju kao što su neki radili i u Budimpešti, a ne vide da nas to čini samo slabijima, jer mi možemo računati samo na sebe. I na nivou države možemo biti uspešni samo ako smo jedinstveni - rekao je Pastor.

PRAZNIK I MOGUĆNOSTI.

Na kraju je predsednik VMS-a spomenuo i izbore u Mađarskoj koji se planiraju za sledeću godinu.

-Predstojeća godina će biti svečana godina pravno sjedinjenog mađarskog naroda, jer mi prekogranični Mađari doživljavamo izbore u Mađarskoj kao praznik i mogućnost da izrazimo naše mišljenje. Bićemo odgovorni deo naroda koji učestvuje u odluci. VMS kao strateški partner Mađarske vlade, ubuduće će raditi na tome da Mađari iz Vojvodine u što većem broju učestvuju u izborima 2018. godine, jer je saradnja koju smo počeli sa FIDESZ-om 2010. godine pošten posao, u interesu razvoja prekogranične mađarske zajednice - rekao je Pastor.

Posle svečanih govora Ištvan Pastor i dr. Ištvan Šimičko su razrezali osvešten novi hleb, a prisutne je zabavljala grupa Asovi iz Trešnjevca.

U okviru.

Kuća napravljena na kamenu.

Proslava povodom dana Svetog Stevana je počela sa misom u crkvi Svete Tereze u Subotici, koju je održao dr. Đerđ Herdič, počasni iguman. U svom izlaganju je govorio o zaslugama kralja Svetog Stevana, koji je poveo svoj narod poput Hrista među Evropske hrišćane, i vladao je u duhu hrišćanstva. Dr. Đerđ Herdič je naglasio da pametan čovek gradi svoju kuću na kamenu, jer je uvek temelj taj koji određuje visinu tornja, jer toranj ne bi zasijao da temelj nije dobar. I u duhovnom pogledu treba imati jak temelj. Sveti Stevan je svoju zadužbinu predao dolazećim naraštajima svesno, nižući vrednosti, principe koji su osnovani na osnovama evanđelja, i tako ne gube svoju vrednost.