2024. április 20., szombat

Holnap kezdődik a Nagyboldogasszony Napok rendezvény Törökbecsén

A szórakoztató programok mellett mezőgazdasági és nautikai vásár is lesz a Tisza-parton

A szokásokhoz híven augusztus utolsó hétvégéjén, az idén augusztus 24. és 27. között tartják meg Törökbecsén a Nagyboldogasszony Napokat. A rendezvény a megszokottnál egy nappal korábban, azaz péntek helyett csütörtökön veszi kezdetét: délben megérkezik a szerb hadsereg folyami flottillája Törökbecsére, és az ünnepélyes megnyitó keretében 13 órakor a Tisza-parton leleplezik a törökbecsei származású Aleksandar Berić (1906–1941), a szerb királyi haditengerészet főhadnagyának első köztéri szobrát is. Csütörtökön 20 órakor a központban megnyílik a rendezvény egyik újdonsága, a kézműves sörök utcája is.
A Nagyboldogasszony Napok keretében ötödik alkalommal szervezik meg a Poljo-fest nevű mezőgazdasági vásárt, amelynek megnyitója pénteken, augusztus 25-én 12 órakor lesz. Az idei Poljo-festen minden korábbinál több kiállító fog megjelenni, és az érdeklődők a mezőgazdasági gépek mellett számos jószágkiállítóval is találkozhatnak majd, de a vásáron az aktuális mezőgazdasági kérdésekről és a köztársasági, valamint tartományi kormány agrárpolitikai intézkedéseiről is szerveznek fórumokat. Azok, akik pénteken látogatnak el Törökbecsére, a kikötőben megcsodálhatják a szerb hadsereg folyami flotilláját és Boat show címmel nautikai vásár is lesz, amelyen hajózási és horgászati felszereléseket mutatnak be a kiállítók. A Sörutca 10 órakor, az Etnobazár 15 órakor nyitja meg kapuit, míg a halászléfőző-verseny 17:30-kor kezdődik. A tamburazenekarok 19 órakor csapnak a húrok közé, közülük a legjobbat 21:30-kor hirdetik ki, míg a szakácsok közül 21 órakor kerülnek ki a győztesek.
Szombaton és vasárnap is 10 órakor nyit a Sörutca, az Etnobazár, a mezőgazdasági és a nautikai vásár. Szombaton a nyitással egy időben a Road Runners motoros klubban veszi kezdetét a motoros találkozó, a gyerekek pedig 15 órától a könyvár előtti platót, 17 órakor a könyvtárudvart veszik birtokba. Vasárnap 13 órai kezdettel a fogatos kocsik felvonulását és versenyét nézhetik meg az érdeklődők, 18 órakor pedig ünnepi szentmisét tartanak.
A legnagyobb várakozás rendszerint az esti koncerteket előzi meg. Pénteken 22 órakor Novica Zdravković lép fel egy Toma Zdravković emlékének szentelt esttel. Szombaton már keményebb hangzásra számíthat a közönség, hiszen rockest lesz: Magyarországról a Mobilmánia érkezik, az együttes koncertje 20 órakor kezdődik, a Divlje jagode 21:30-kor, a Riblja čorba 23 órakor lép színpadra. A rendezvény vasárnap Dženan Lončarević 20 órakor kezdődő és Aca Lukas 22 órai fellépésével, valamint az éjféli tűzijátékkal ér véget.
A rendezvény minden eseménye ingyenes.