2024. március 28., csütörtök

Ismét lesz sertéskiállítás

A hétvégén Pacséron találkoznak az ágazatban tevékenykedők

Ebben az évben immár 10. alkalommal szervezik meg Pacséron a helyi Mezőgazdasági Termelők Egyesülete és a Mikra Coop vállalat által szervezett sertéskiállítást.

A sertéskiállítást minden évben nagy érdeklődés övezte (Herceg Elizabetta felvétele)

A sertéskiállítást minden évben nagy érdeklődés övezte (Herceg Elizabetta felvétele)

Az idei szakmai napnak és mezőgép-bemutatónak – az elmúlt évek gyakorlatával összhangban – a helyi lóversenypálya melletti tisztás ad otthont, ezúttal augusztus 26-án, már a reggeli óráktól. A hónap utolsó hétvégéjén legalább 600 falubeli és környékbeli látogatóra, meghívott vendégre és az ágazat legelismertebb szakembereire számítanak. A rendezvényen legalább 40 bogrács illata és élő tamburamuzsika lengi majd be a környéket. A Prosperitati Alapítvány pályázatain nyert mezőgépeket is felsorakoztatják – tudtuk meg a fő szervező Miklós Józseftől.

-Ebben az évben egy kicsit családiasabb jellegű szakmai találkozót szervezünk, az eddig bevált szakelőadások nélkül. A közösen elfogyasztott ebéd után azért szervezünk egy, az ágazat aktuális kérdéseivel foglalkozó konzultációt. Olyan vállalkozókat is meghívtunk – egyebek mellett Mačvaból és Szerémségből, ahova évek óta leszállítjuk a malacokat a környékünkről – mondta el Miklós József.

A sertéstenyésztésben sem rózsás a helyzet, mint annyi más téren, jelenleg viszont a régióban a minőséges malacnak van keletje. A piacképes sertésnek pedig – az állat tartási körülményei és a takarmányozás mellett – az egyik garanciája a törzskönyvezés, illetve az állathoz való lelkiismeretes, becsületes hozzáállás. Az iránt érdeklődve, hogy a sajtóban egyre nagyobb teret kap az a hír, miszerint Bánátban külföldi befektetők miatt aggódnak az ágazat képviselői, Miklós József a következőt felelte.

-Mi a kistermelőket karoljuk fel, akik a régióban egyszerre egy-egy szállítás alkalmával csupán 200–500 hízót tudnak áruba bocsátani. Bennünket remélhetőleg nem mozgat meg ez a történet. Mi elsősorban a malacok eladására helyezzük a fő hangsúlyt, főleg Laćarak és Padovinci tenyésztőivel állunk kapcsolatban, akik egyszerre akár 20 ezer malacot is meg tudnak vásárolni. Pacséron jelenleg 36-an foglalkoznak kocák nevelésével, a községben, illetve a szomszédos községekben további 100 tenyésztővel állunk kapcsolatban. Emellett körülbelül 30-an vannak, akik nem törzskönyveztették még az állományukat. Persze a törzskönyv minőséget jelent, illetve állami támogatásra is számíthatnak a gazdák – mutatott rá Miklós József.

A sertésbetegségekkel szemben a legsikeresebb és legeredményesebb védekezés – az ide vonatkozó állat-egészségügyi eljárások mellett – az izoláció. Egy céltudatos tenyésztő „sógort, komát, jó barátot” nem enged be az udvara elszigetelt részében nevelt állatállományához, nehogy fertőzést vigyen be magával, hiszen enélkül is vannak még kockázati tényezők – mutatott rá Miklós József, aki szerint az ágazat sikere és jövője a tenyésztők és a vevők közötti kölcsönös bizalom kialakulásán és a kistermelők összetartásán alapszik. Hiszen a nem tömeges nevelést folytató egyszerű ember ólaiból kikerülő valódi minőséggel a nagyipari tartásban nevelt jószágok nem tudnak versenyezni. Erről tanúskodik az is, hogy körülbelül 1,5-2 hónapot kell a felvásárlóiknak várni a faluból és a környékről származó következő malactúrára – többek között erről is szó lesz a jubileumi, 10. Pacséri Sertéskiállítás forgatagában augusztus 26-án, a lóversenypálya melletti tisztáson. A rendezvényt a Helyi Közösség, Topolya község, valamint a tartomány is támogatja.