2024. április 19., péntek

Felnőttek általános iskolája

Támogatás a vidékről érkezőknek

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola az idén is megszervezi a felnőttek általános iskolai oktatását. A részletekről Lela Janković igazgatóhelyettes nyilatkozott lapunknak. Mint megtudtuk, az oktatás három ciklusban történik. Az első ciklus az elsőtől a negyedik osztályt fogja át, a második ciklusban az ötödik és hatodik, míg a harmadik ciklusban a hetedik és nyolcadik osztályos tananyagot sajátíthatják el a 15 évnél idősebb érdeklődők. Egy-egy ciklus befejezése egy évet vesz igénybe. Az oktatás a délutáni órákban történik, míg a tantárgyak anyaga tömbösítve kerül a tanulók elé. A tanulók a harmadik ciklus végén kisérettségit tesznek, és megkapják az általános iskola befejezését igazoló bizonylatot. Amennyiben a tanuló ily módon 17 éves kora előtt befejezi az általános iskolai tanulmányait, rendes tanulóként beiratkozhat valamely középiskolába. A 2017/2018-as tanév szeptember 11-én veszi kezdetét.

Az iskola mindenki számára ingyenes. Egy-egy osztály megnyitásához 10-12 jelentkező szükséges. Mint Jankovićtól megtudtuk, a harmadik ciklus esetében minden évben tudnak magyar nyelvű osztályt nyitni, hisz az érdeklődők egész Észak-Bácska területéről jelentkeznek, így topolyai, zentagunarasi, csantavéri tanulójuk is volt az elmúlt években. Janković továbbá arról is beszélt, hogy amennyiben az érdeklődő vidékről szeretne az iskolába járni, különböző támogatásokra van lehetősége. Aki bejelentkezett a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnál, mint munkanélküli, az adott intézményben, míg aki szociális segélyben részesül, az a helybeli szociális intézményben kérheti útiköltsége megtérítését.

Jelentkezni augusztus 31-éig lehet személyesen az iskola szabadkai Szabadegyetem 2. félemeletén lévő 310-es irodájában, vagy telefonon a 024/554-600-as szám 115-ös mellékén. Ugyanitt bővebb információt is kaphatnak az érdeklődők. Az iratkozáshoz szükséges az anyakönyvi kivonat, érvényes személyi igazolvány másolata, az utolsó befejezett osztályról szóló bizonyítvány, illetve a diákkönyvecske.