2024. április 20., szombat

Tanévkezdés a baraparti iskolában

Adán augusztus derekán megkezdődött a központi iskolaépület felújítása – Szeptembertől 54 elsős diák indul iskolába

A Cseh Károly Általános Iskola központi épületét teljesen felújítják, ezért minden adai diák szeptember 1-jétől a tanévet a baraparti iskolában kénytelen megkezdeni.

Szeptembertől az adai diákok a baraparti iskolában tanulnak (Csincsik Zsolt felvétele)

Szeptembertől az adai diákok a baraparti iskolában tanulnak (Csincsik Zsolt felvétele)

A felsős diákok szeptemberben délelőtt járnak iskolába, az alsósok viszont délután, az előzetes terv szerint havi váltásban. A mindennapi oktatás szintén korábban kezdődik a megszokott időpontnál: a délelőtti váltásban 7 órakor csöngetnek be az első órára, a délutániban pedig 12.25 órakor. Mindez azért történik, hogy a tanítás idejében befejeződjön és ne nyúljon bele az estébe, valamint a lehető leghatékonyabb legyen az iskolaépület kihasználtsága – tudtuk meg Maksó Éva iskolaigazgatótól.

– Az adai Cseh Károly Általános Iskolában augusztus közepén kezdődött a felújítás. Nagy beruházásnak számít, mivel helyreállítják a teljes központi iskolaépületet. A kivitelező cég 180 napot szabott meg a munkálatok elvégzésére. Eszerint valamikor február végén, március elején vehetjük birtokba a teljesen felújított épületet. Megpróbáltunk megegyezni a kivitelezővel, hogy bontsa fázisokra a kivitelezést. Ennek eredményeként elsőként az egykori zárda épületét újítják fel, hogy ez az épületszárny elkülöníthető legyen a többi résztől, és oda minél előbb vissza tudjuk hozni azokat a gyerekeket, akik egyébként is a központi épületbe járnak – magyarázta Maksó Éva. – Addig viszont, amíg a munkálatok folynak, és ha esetleg elhúzódnak, azt is fájó szívvel, de tűrni fogjuk. Úgy tervezzük, hogy leghosszabb ideig a 2017/18-as tanév egészében, de optimális esetben csak az első félévben kényszerülünk megszervezni az oktatást a baraparti iskolában, ahol egyébként elférnek a diákok. Bár nehéz lesz, és az oktatás szervezése szempontjából nagyon kemény munkát igényel, hogy összhangban dolgozzunk Ada község iskoláival, mert vannak olyan tanáraink, akik másik iskolákban is tanítanak. Továbbá a zeneiskolával és a különböző egyesületekkel is össze kell hangolni a munkánkat. Azokra az egyesületekre is gondolnunk kell, amelyek csoportfoglalkozásaikat eddig az általános iskola tornatermében tartották. Továbbra is megpróbálunk nekik helyet biztosítani, bár ez szinte a lehetetlenséggel határos. Elsősorban azoknak az egyesületeknek és sportkluboknak szeretnénk helyet szorítani, amelyek a gyerekekkel foglalkoznak, a többiek valószínűleg nem tudnak ránk számítani. Az alsós diákok szeptemberben délután kezdenek a baraparti iskolába járni, a felsősök viszont délelőtt. Egyelőre úgy tervezzük, hogy havonta fogunk váltani. A nyári szünet utolsó hetében, augusztus 28-tól 31-ig minden iskolarészlegben kifüggesszük, hogy melyik osztály mikor indul, illetve a tankönyveket melyik napon tudják átvenni a diákok. Ezt az iskola honlapján és Facebook-oldalán is megjelentetjük – közölte az iskolaigazgató.

Maksó Éva elmondta, hogy a központi épület felújítása miatt kialakult munkaszervezési probléma megbolygatja minden iskolaépület életét, de emiatt nem lesznek osztályösszevonások. Viszont a diákok alacsony lészáma miatt azt tervezik, hogy a törökfalusi iskolaépületben kialakítanak egy kombinált osztályt, mégpedig összevonják a 2. és 4. osztályt. Az iskolában a gyerekhiány és a racionalizáció, vagyis a létszámkorlátozása miatt két magyar tanítónak szűnik meg az állandó munkaviszonya. Az iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy szeptemberben magyar nyelven 45, szerb nyelven pedig 9 elsős diák kezdi meg tanulmányait az adai iskolában. A központi épületben egy-egy magyar és szerb tannyelvű elsős osztály nyílik, a baraparti és a törökfalusi iskolában szintén egy-egy magyar osztály indul, valamint néhány elsős diák kombinált osztályban kezdi meg tanulmányait a völgyparti iskolában. Az iskolai uniformissal kapcsolatban megjegyezte, hogy bevezetését anyagi okok miatt nem támogatták a szülők a Cseh Károly iskolában, emiatt az intézmény a szülők döntését tiszteletben tartva várakozó álláspontra helyezkedett.