2024. április 23., kedd

Moszkva válaszlépésekre készül

Oroszország válaszlépésekre készül az Egyesült Államok ellen az újabb amerikai büntetőintézkedések után, de Moszkva egyúttal bízik abban, hogy Washington be fogja látni a "szankciós spirál" folytatásának értelmetlenségét - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a moszkvai diplomáciai tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.

Rjabkov arra reagált, hogy az amerikai pénzügyminisztérium kedden az orosz Gefeszt-M elnevezésű vállalat és négy magánszemély ellen vezetett be újabb szankciókat, Észak-Koreával fenntartott kapcsolataik miatt. A diplomata szerint Moszkva megkezdte a megtorló intézkedések kidolgozását, "amelyek elkerülhetetlenek ebben a helyzetben".

Rjabkov kifogásolta, hogy "a kétoldalú kapcsolatok következetes lerombolására irányuló, Barack Obama kormányzata által elindított trend folytatódik". Rámutatott: azóta, hogy új csapat vette át a Fehér Ház irányítását, negyedik alkalommal történt hasonló "kilengés", ami értelmetlenné teszi a kapcsolatok javításának szándékáról szóló washingtoni nyilatkozatokat.

"Washingtonnak az elmúlt években meg kellett volna tanulnia, hogy számunkra a szankciók nyelve elfogadhatatlan, és az ilyen lépések gátolják a valós problémák megoldását" - fogalmazott a külügyminiszter-helyettes, aki szerint az amerikai vezetés most "ugyanarra a gereblyére lépett rá".

Rjabkov hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig párbeszéd útján igyekezett rendezni a nézeteltéréseket.

A moszkvai amerikai nagykövetség hétfőn közölte, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti Oroszországban a nem bevándorlási vízumok kiadását, az amerikai külképviseleteken Moszkva által elrendelt létszámcsökkentésre hivatkozva.

Válaszul az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására, valamint orosz diplomaták egy csoportjának tavaly év végi kiutasítására, Putyin elnök július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie a létszámot nagykövetségén és három konzuli képviseletén. Az orosz külügyminisztérium érvelése szerint így mindkét országnak egyformán 455 külügyi alkalmazottja marad a másikban.

Rjabkov az NHK japán tévétársaság által szerdán sugárzott nyilatkozatában bírálta az amerikai vízumkiadás felfüggesztését, amivel szerinte az Egyesült Államok "politikai célok érdekében könnyedén feláldozta legfontosabb értékét", a szabadságot.

Moszkvai amerikai követség: az orosz állampolgárok más országokban szerezzék be a vízumot

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége azt javasolja az orosz állampolgároknak, hogy más országokban működő amerikai képviseleteken kérjenek amerikai vízumot, ahol rövidebb ideig tart az igénylések áttekintése - közölte szerdán a RIA Novosztyi hírügynökség.

Amíg Moszkvában a turista vagy üzleti vízumért folyamodó oroszoknak a hírügynökség szerint 85 naptári napot kell majd várniuk a konzuli elbeszélgetésre, addig Kijevben vagy Pekingben a benyújtott dokumentumok átfutási ideje csak négy nap.

"Oroszország állampolgárai, csakúgy, mint más országok állampolgárai, a vízumigényléshez szükséges irataikat az Egyesült Államoknak a világ bármely országában működő konzulátusán benyújthatják. A konzulátusi tisztviselő a vízum ügyében egyéni alapon, az amerikai jogszabályok alapján dönt" - írta a RIA Novosztyi amerikai diplomatákra hivatkozva.

Az amerikai követség hétfőn közölte, hogy Oroszországban szerdától szeptember 1-ig felfüggesztik a nem bevándorló vízumok kiadását. Az eljárást a jövő hónapban csak a Moszkvában működő diplomáciai képviseleten újítják fel, a szentpétervári, jekatyerinburgi és vlagyivosztoki főkonzulátuson azonban nem. Washington a korlátozást azzal indokolta, hogy Moszkva követelésére az Egyesült Államoknak szeptember 1-ig 755 fővel kell csökkentenie oroszországi képviseletein dolgozók létszámát. Így mindét országnak egyaránt 455 diplomáciai alkalmazottja marad a másik területén.

Az orosz külügyminisztérium kedden kiadott állásfoglalásában félrevezetési kísérlettel vádolta meg Washingtont. A dokumentum szerint az amerikai vízumkiadás megszigorítása annak a jele, hogy az Egyesült Államok oroszországi képviseletei nem megfelelő hatékonysággal működnek. A moszkvai diplomáciai tárca rámutatott, hogy miközben tavaly 16 olasz konzuli alkalmazott 478 ezer orosz vízumkérelmet dolgozott fel, öt spanyol kollégájuk pedig 877 ezer beutazási engedélyt állított ki, addig az amerikai konzulátusok ennél sokszor nagyobb apparátusa csak mintegy 186 ezer vízummal volt képes "megbirkózni".

Az orosz külügyi nyilatkozat szerint Washington a korlátozással igyekszik "elégedetlenséget kelteni az orosz állampolgárokban azokkal a nehézségekkel, amelyeket állítólag az amerikai diplomáciai és konzuli intézmények létszámának csökkentése okoz". 

Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén jelentette be az oroszországi amerikai külképviseletek létszámának 755 fővel való csökkentését. A moszkvai indoklás szerint ez válasz volt az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására, valamint arra, hogy tavaly év végén 35 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból, az amerikai elnökválasztási küzdelembe való állítólagos orosz beavatkozás miatt.