2024. március 29., péntek

Bátorsággal és Bizalommal a Dunán

Pedagóguskonferencia 400 részvevővel

„Küldetésem van!” mottóval háromnapos, pedagógusoknak szentelt képzőkonferenciát tartanak Vajdaságban. A Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartománya által szervezett rendezvény tegnap délben az aracsi pusztatemplomban megtartott szentmisével vette kezdetét, amelyet Guba András piarista szerzetes celebrált Bogdán József papköltő, Elias Ohoiledwarin verbitai szerzetespap, Káposztássy Béla atya és Paskó Csaba plébános társaságában.

A Nagybecskereken, Muzslyán és Nagykikindán is szolgálatot ellátó rend most először tartja éves nevelési konferenciáját Magyarország határain túl. Dr. Tornay Krisztina Petra nővér, a konferencia szervezője elmondta: a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartományának ez a negyedik nevelési konferenciája.

A konferencia előadásai és műhelymunkái a közösségépítés mellett a pedagógusoknak a fejlődését, a kibontakozását, az elmélyülését, az egymásra találását és a küldetésben való megerősödését szolgálják. Ezt a célt szakmai előadások, kapcsolatépítési lehetőségek és a spirituális erősítést szolgáló programok szolgálják majd – mondta el érdeklődésünkre dr. Tornay Krisztina Petra nővér.

A konferencián az iskolanővéri intézmények háromszáz magyarországi és erdélyi munkatársa, valamint a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével meghívott közel száz vajdasági magyar pedagógus – hitoktató, magyar nyelv és irodalomtanár, történelemtanár, osztálytanító, óvodapedagógus – vesz részt.

A képzőkonferencia részvevői Nagybecskerekre, Péterváradra, Galambócra, a Vaskapuhoz, Belgrádba, a Tarcal-hegy ortodox kolostoraihoz is ellátogatnak. Mint Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte: a résztvevők a három nap alatt nem csak új szakmai ismereteket és barátokat szerezhetnek majd, de az utazások során megismerhetik Vajdaság történelmi múltját és kulturális örökségét is.

Az akkreditált szakmai-módszertani képzés keretében sorra kerülő előadások és műhelyfoglalkozások egy részét rendhagyó módon a Duna vizén, konferenciahajókon tartják meg: a Bátorság nevű hajó az óvodapedagógusok és tanítók képzésének lesz a helyszíne, a Bizalom pedig a tanárokat szállítja majd a rendezvény ideje alatt. Vajdaságból Bogdán József papköltő, Raffai Judit néprajzkutató, Toldi István mesemondó, valamint az MNT képviseletében Jerasz Anikó és Petkovics Márta tart majd előadást a résztvevőknek. A háromnapos konferencia a karlócai Béke templomban, szentmisével ér majd véget.