2024. április 20., szombat

Nedimović: Alaptalanul bírálják az elfogadásra váró földtörvényt

A földtörvény módosításainak értelmében külföldiek szerbiai magánszemélyektől csak tíz év múlva vásárolhatnak Szerbiában földet, akkor is legfeljebb két hektárt – jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Hozzátette: Ezt a kérdést most gyakorlatilag egyszer és mindenkorra megoldják, és jó, hogy ennek kapcsán széleskörű egyetértés alakult ki.

– Ezzel a törvénymódosítással lehetővé tettük, hogy ez Európai Unió polgárai termőföldet vásárolhassanak Szerbiában, amire az EU-val kötött Stabilizációs és Társulási Megállapodás kötelez bennünket. Ugyanakkor azonban szigorú feltételeket szabtunk – mondta a miniszter újságíróknak szerdán, a mezőgazdasági termelők társulásainak képviselőivel való találkozó előtt.

Nedimović szerint a törvénymódosítás ellenzői összetévesztik a tulajdonjogot a bérleti joggal. Alaptalanul bírálják az államot, mondván, hogy nem védi meg a hazai földeket az irántuk érdeklődő külföldiektől, miközben annak idején a korábbi hatalom egy rosszul megszövegezett Stabilizációs és Társulási Megállapodást írt alá. A tárcavezető elmagyarázta: ha valaki céget alapít Szerbiában, az automatikusan hazai vállalat lesz, és ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint az összes többi itteni cég, a külföldi jogi személyek jogait viszont nemzetközi megállapodásokkal rendezik.