2024. április 25., csütörtök

A minisztérium szerint politikai célból tiltakoztak a vagongyáriak

A Gazdasági Minisztérium szerint politikai összejövetel volt a Goša munkásainak belgrádi tiltakozása. A tárca közleményben állapította meg, hogy nem az ilyen felvonulás a munkásjogok érvényesítésének módja, és hogy elkeserítő a Smederevska Palanka-i vagongyárosoknak az a döntése, mellyel elutasították a tárgyalásokra való felhívást. Ezeken ugyanis, a minisztérium szerint, meg lehetett volna találni a legjobb megoldást. A közlemény alapján a megbeszélések helyett a sztrájkbizottság tiltakozni vitte a fővárosba a munkásokat, és maguk is azt mondják, hogy ez valójában politikai összejövetel volt.

A minisztériumi közlemény hangsúlyozza, hogy az ilyen tiltakozás nem jó módszer, és hogy az állam képviselői gyakorlatilag nem is tárgyalhatnak egyszerre 150 emberrel.

Az állam nem menekül a problémák megoldása elől. A Goša nehéz helyzetben levő munkásainak ügyében már mindent megtett, amit megtehetett, sőt annál többet is” – fogalmaz a szaktárca. Emlékeztet arra, hogy a munkásoknak egyszeri, 60 000 dináros támogatást biztosítottak, 2017. szeptember 30-áig egészségbiztosításuk is van, mivel a köztársasági költségvetésből 6,5 millió dinárt befizettek a számukra. A minisztériumnak köszönhetően állítólag átütemezik a cégnek a biztosítási alapok iránti, több mint 500 millió dináros adósságát, és megvan a lehetőség arra, hogy a Hesteellel (a smederevói vasművekkel) és a Jugoimporttal való együttműködés révén folytassák a termelést.

Azt is felkínálták a munkásoknak, hogy ideiglenesen más, Velika Plana-i és topolai cégek vegyék át őket, de ezt a foglalkoztatottak elutasították.

Milan Vujičić, a Goša sztrájkbizottságának az elnökre elutasította a minisztérium részéről megfogalmazott vádakat.

Mint mondta, a keddi belgrádi demonstráció alkalmával többször is felhívta a figyelmet, hogy ez nem politikai összejövetel, de úgy tűnik, hogy senki sem akarta őt meghallani.

„Mindannyiukat megkértem, hogy ne éljenek vissza a tiltakozással, politikai céljaikra felhasználva azt, mert ez a munkások összejövetele szociális célkitűzésekkel” – reagált a minisztériumi közleményre a sztrájkbizottság vezetője.

Nem állt lehetőségében meghatározni, hogy kik vehetnek részt a demonstráción – tette hozzá.

A tiltakozást követően a fővárosból visszatérve ott találták a végrehajtókat a vagongyárban, akik éppen lefoglalták a gyár vagyonának egy részét.

„Kinyitották a raktárat, és több értékesnek számító talapzatot is elszállítottak rosszvasként” – panaszolta Vujičić.