2024. április 25., csütörtök

Tanszerek különféle áron – közeledik a tanévkezdés

Egy füzet 18–250 dinárba kerül

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia iskolakezdéskor a szülőnek. A tankönyvek beszerzése után a következő megfontolandó lépés, hogy mennyi pénzt költ a tanszerekre. Többszörös árkülönbség is lehet ugyanannál az iskolai kelléknél.

Megnőtt a forgalom az utóbbi hetekben a temerini Papirus könyvkereskedésben. Az utóbbi években augusztus helyett a hónap utolsó hetére, valamint szeptember elejére tolódik ki a tanszerek vásárlása iránti érdeklődés – tudtuk meg Szűcs Bélától, a könyvkereskedés tulajdonosától.

– Ezen a héten kezdődött jelentős mértékben a tanszerek vásárlása. Az általános iskola alsó tagozataiba induló tanulók és a szüleik a legbuzgóbbak. Ez az az időszak ugyanis, amikor korántsem mindegy, milyen ceruza és füzet kerül az iskolatáskába. Ilyenkor a minőségibb tanszerek a kelendőbbek – mondta Szűcs Béla.

A nagyformátumú füzet ára 35–100 dinár (Fotó: Dávid Csilla)

A nagyformátumú füzet ára 35–100 dinár (Fotó: Dávid Csilla)

A füzetek ára a minőségtől, a papír vastagságától, a fajtától – sima, vonalas vagy kockás – és a formátumtól függően változik. A kisméretű füzet ára 18–40 dinárért, a nagyméretű pedig 35–100 dinárért szerezhető be. A keményfedeles kötött és fűzött, valamint spirálfüzetek ára jóval drágább, kisméretű, keményfedeles füzetet 60 és 150 dinárért egyaránt vásárolhatunk. A nagyméretű keményfedeles füzetek ára 100 dinártól 250 dinárig terjednek.

Az iskolatáska az egyik legdrágább iskolai felszerelés. A választásnál szintén a minőség a döntő A fiatalabb korosztály számára általában azokat az iskolatáskákat vásárolják, amelyek anatómiailag illeszkednek a háthoz. Egy ilyen táska ára 1600 és 4300 dinár között mozog, de az idősebb korosztály számára ennél olcsóbban is beszerezhető – hangsúlyozta Szűcs Béla.

Szűcs Béla tapasztalatai szerint a vásárlók főként a márkásabb, mesefigurás tanszereket keresik.

– Általában arra törekszünk, hogy kínai olcsó árút ne forgalmazzunk. A szülők nem is keresik. A híresebb márkák keresettebbek. A szülő és a gyermek együtt válogat a kínálatból – mondta Szűcs Béla.

Nem könnyű a borsos árú tanszerek polcainak elkerülése abban az esetben, amikor az iskolás gyermek szeme a mesefigurával tarkított tanszereket kémleli. Ilyenkor a szülők lehetőségeihez mérten dönt a gyerek arról, hogy melyik népszerű figurát szeretné látni a füzetén. Sajnos ez az árakra is kihat. Ilyenkor nem egyszerű a szülő dolga.

A topolyai Velez Brigitta idősebb lánya ötödik osztályba indul. A tankönyvek és a tanszerek vásárlása náluk már megtörtént, így minden készen áll Nikol iskolába indulásához.

– Megvettük a füzeteket, ceruzákat és a borítókat a könyvekre és a füzetekre. Eddig csupán a tanszerekre több mint hétezer dinárt költöttünk. A tankönyvek tízezer dinárba kerültek. Ez még nem minden, mivel akad néhány olyan tanszer is, mint például a rajzkészlet, amelynek a listáját szeptemberben a tanító nénitől fogjuk kézhez kapni. Kérdéses tehát, hogy végül mindez mennyibe fog kerülni. Nem beszélve a tornaruháról és -cipőről, valamint az egyéb ruházatról, amit évről évre újra meg kell venni. Iskolatáskát szintén gyakran kell vásárolni, mivel a tankönyvek és a felszerelés súlya alatt gyorsan tönkremegy. Nehéz az iskolakezdés, mert nagy az elvárás az iskola részéről, a fizetés viszont kevés. Mindezért idejében el kell kezdeni a vásárlást és a takarékoskodást, hogy a gyerek szeptember 1-jére minden szükséges tanszert megkapjon – ecsetelte Velez Brigitta.

Talán a legkeresettebb termék a színes ceruza és a filctoll. A választék rendkívül nagy, hat darabnak az ára 100 dinár körül mozog, húsz darab 500 dinár, az ennél több ceruzát tartalmazó készlet pedig 700 dináros áron kapható. Az író- és rajzeszközök árának skálája rendkívül változó, 10, 20 dinárért vagy akár több száz dinárért is beszerezhető. A tolltartók szintén nélkülözhetetlen kellékeknek számítanak az iskolások körében. Áruk elérheti akár a 2000 dinárt is.