2024. április 23., kedd

Az a falu nagy volt

Bemutatták Matykó Árpád Tornyos 800 éves történetét taglaló könyvét

Tornyoson az elmúlt hétvégén megtartott Szent-István napi ünnepségen mutatták be Matykó Árpádnak a település 800 éves múltjára visszatekintő, Az a falu nagy volt című könyvét.

Matykó Árpád az új kiadvánnyal (Horváth Zsolt felvétele)

Matykó Árpád az új kiadvánnyal (Horváth Zsolt felvétele)

Matykó Árpád két évvel ezelőtt kezdett kutatásokba szülőfaluja múltját illetően. A helytörténeti kutató először az interneten keresgélt, de mivel ott nagyon kevés adatra lelt, a faluval kapcsolatos középkori okiratokat is felkutatott, s a bennük található adatokat fonta egy történet köré a Bethlen Gábor Alap, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta önkormányzata és a Baulink internetszolgáltató támogatásával megjelentetett kiadványban.

Matykó napilapunknak adott korábbi nyilatkozatában többek között elmondta, hogy amikor a kutatással elkészült, arra is rádöbbent, hogy csak a régészeti kutatásokkal tudja teljes egésszé formálni az írottakat, s így a történelmi adatok alapján felkutatta a település egykori helyét is, ahol elég nagy területen szétszórva igen gazdag leletekre bukkant, amelyeket a zentai múzeumnak adományozott. Matykó a könyv előszavában többek között elmondja, hogy könyvében leírtakkal nem szándékozza az abszolút igazság birtokosaként feltüntetni magát, hanem lényegében ez az ő Tornyos története. A fellelt információk alapján ez a kép jelent meg a faluról, amelyet igyekezett gyorsan le is jegyzetelni, s a kezdetekben nem is ennek a könyvnek a megírása volt a célja, hanem egyszerűen meg akarta élni a kutatás élményét, s megtalálni a választ az újabbnál újabb kérdésekre. Amikor pedig elkészült a könyv, az volt a vágya, hogy a kiadványban közölt információk bekerüljenek a köztudatba, hogy amikor Tornyosról beszélgetünk, ezzel is színesebbé tegyük a mondanivalókat, illetve ami a legfontosabb: megértsük Tornyost.

– A gyűjtés folyamán sokszor úgy kellett eljárnom, mint ahogy a régészek raknak össze egy edényt néhány cserépdarabból. Nekem is sok esetben „fehér gipszet" kellett használnom a leírásoknál, ahol Tornyosra vonatkozó adattal nem rendelkeztem. De meggyőződésem, hogy minden, száz kilométeres körzetben feltárt és leírt esemény, épületdarab a mi közvetlen környékünkre is jellemző. Remélem az utánam következő kutatások még sok-sok információval és történettel szolgálnak – áll többek között a szerző által írt előszóban.

A szerző a könyvében a falu életének 800 évét, az 1120 és 1920 közötti időszakot dolgozta fel, s a könyvbemutatón elmondta, hogy a zentai községhez tartozó falu történelmének 1921 és 1941-es időszaka is megérdemelne egy könyvet, a Tornyos XXI. századi történetét pedig épp ebben a pillanatban is „írják” a falubeliek.

A gazdagon illusztrált könyv több részre tagolódik. Matykó Árpád a könyv elején részletesen, számos lábjegyzetet mellékelve ecseteli Tornyos történetét, amelynek a végén megemlékezik az I. világháború falubeli áldozatairól is. A következő, Tornyosi krónika fejezetben évről évre előrehaladva említi meg röviden a faluban történteket az évszázadok folyamán, s külön listát közöl a falu, illetve a település környékén lévő helyszíneket jelző földrajzi elnevezésekről, amelyek közül nem egy már csak az idősebb nemzedék emlékezetében él. A szerző Mosolygó Csík-ér mente címmel külön fejezetet szentelt Tőke István múlt századi gyűjtéséből származó, s a Mosolygó Tisza mente című könyvében megjelent tornyosi, illetve környékbeli anekdotáknak is, a könyv utolsó oldalait pedig a falu környékén fellelt archeológiai leletek, illetve Tornyost említő korabeli okiratokat ábrázoló színes illusztrációk ékesítik.

A könyv a zentai EKO-PRINT nyomdában készült, és a Tornyosért Civil Szervezet gondozásában jelent meg.