2024. március 28., csütörtök

Széleskörű szúnyogirtási akció

A Ciklonizacija közvállalat a múlt héten, kedden, szerdán és csütörtökön átfogó szúnyogirtási akciót hajtott végre Újvidék területén.

A háromnapos hadjárat keretében Kliszán, a Vid-napi településen, Szalajkán, Kabolban, Begecsen, az Újtelepen, a Szateliton, Futakon, Veterniken, a Telepen, Alpáron (Stepanovićevo), Kiszácson, Piroson, Csenejen, Bakolcon (Bukovac) és Kátyon végeztek szúnyogirtást.

– Az akciót a múlt héten az után indítottuk el, miután előzőleg helikopterből szúnyoglárva-irtási akciót végeztünk a folyó partján – mondta Dario Aćimović, a Ciklonizacija közvállalat sajtófelelőse.

A helikopterből elvégzett, megelőző akciót kiterjesztették Begecstől egészen Péterváradig, majd egy héttel később, Karlóca környékén repülőgépből támadták a vérszívókat. A szúnyogirtás utolsó fázisában a földről végezték az irtást.

– Az idén az időjárási körülmények megfelelnek a sokéves átlagnak, a Ciklonizacija az újvidéki önkormányzat támogatásával a legmodernebb eszközökkel és vegyszerekkel végzi a szúnyogirtást – mondták a Dnevnik napilapnak. A szúnyogirtási akciókat természetesen az előzőleg elvégzett megfigyelés után kezdeményezik. Ennek köszönhetően hatékonyabb akciót végezhettek, így az újvidékieknek a szúnyogok az idén csak nagyon kevés kellemetlenséget okoztak. Az áprilisban megkezdett monitoring és a szúnyogirtási akciók egészen az idény végéig folytatódnak, illetve addig, amíg az időjárási körülmények ezt megkövetelik.

A Ciklonizacija a Vajdasági Közegészségügyi Intézettel együttműködve folyamatosan ellenőrzi a nyugat-nílusi vírus terjedését Újvidék területén. A legutóbb végzett ellenőrzés eredményeiből kiderült, hogy a megvizsgált 27 településről 4-ben találtak fertőzött szúnyogokat: a Telepen, Veterniken, Kiszácson és Tiszakálmánfalván (Budiszava), míg előzőleg a Vid-napi településen és Zajolban (Sajlovo) is kimutatták a vírust. A Ciklonizacija a vírustól veszélyeztetett településeken, városrészeken további akciókat hajt végre annak érdekében, hogy csökkentsék a fertőzés esélyét.