2024. március 28., csütörtök

Szent István-napi ünnepség a Petőfiben

Vasárnap este, lapzárta után kezdődött a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban az újvidéki és környékbeli magyarság számára megszervezett, Szent István-napi ünnepség (alsó fotó).

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ez a rendezvény minden évben telt ház előtt zajlik, az idén az eső kissé belerontott a tervbe, a művelődési műsor utáni népünnepély nem folytatódhatott a Központ udvarán. A műsorban fellépett a Központ irodalmi szakcsoportja, hatan szerepeltek az alkalmi műsorban, és a kórus előadását is élvezhették az egybegyűltek. Az ünnepség keretében meggyújtották a magyar szolidaritás lángját.

A telepi Szent István-napi rendezvényeken általában megjelennek azok is, akik már sok-sok évvel ezelőtt elköltöztek Újvidékről. Az idén sem volt ez másképp. Az ünnephez igazítják hazajövetelüket, a művelődési központban örülnek annak, hogy sokan ezt a dátumot válasszák, és hogy a Petőfiben akarnak találkozni újvidéki, telepi ismerőseikkel, szomszédaikkal… Ez természetesen nagyban hozzájárul a hangulat feljavításához.

A Központban megszervezett ünnepséget megelőzően a telepi Szent Erzsébet-templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak (felső fotó), Botos Elemér református tiszteletes és Nagy Attila plébános vezetésével. Megáldották a kenyeret, amelyet szétosztottak a hívek között.

Nyitókép: Fotó: Ótos András