2024. április 24., szerda

Kilencéves harc az egészségért

Humanitárius akció Milica Oklobdžija cisztás fibrózisos tüneteinek enyhítésére szolgáló kompressziós mellény vásárlására

A kilencéves Milica Oklobdžija cisztás fibrózisban szenved születése óta. Egy recesszív öröklődésű, az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegségről van szó, amely akkor jelentkezik, ha mindkét szülő hordozza a hibás génszakaszt.

A cisztás fibrózisnál a légutakban termelődő nyák sűrű, nehezen tud távozni, a nyákon a baktériumok könnyen elszaporodnak, így állandó gyulladást hozva létre, ezenkívül a hasnyálmirigyben is besűrűsödik a váladék. A gyakori felső légúti fertőzések a tüdőállományt roncsolják, ezzel kisebbítik meg a valódi légzőfelületet és egyre nehezebbé válik a légzés. Milica jelenleg a Széchenyi István Általános Iskola harmadik osztályos tanulója, napi szinten elengedhetetlenek számára az inhalációk, az enzimek és különleges energiaitalok fogyasztása, valamint a fizikoterápia.

– A terhesség ötödik hónapjában közölték velünk, hogy a kislány cisztás fibrózissal születik. Ahogy idősödik a személy, mind nagyobb mértékű a tüdőkárosodás. Milicának egy különleges kompressziós mellényre van szüksége, amely segítségével napi húsz perces használattal felgyorsíthatnánk a váladék eltávozását a tüdejéből. Az említett mellény vibrációs masszázzsal masszírozza ki a felgyülemlett lerakódást a tüdőből. Ez a készülék nagyban hozzásegítene Milica életminőségének javulásához. A szükséges mellény személyre szabott, vásárláskor három méretet adnak, és ahogy növekszik az egyén, úgy változik a mellény mérete is – mondta el Tamara, Milica anyukája.

A Hill Rom, Vest 205 modell kórházi készülék és kompressziós mellény ára tízezer euró dinárellenértéke. Milica Oklobdžijának kizárólag a kompressziós mellény megvásárlására a Société Générale bankban lévő bankszámlájára fizethetik be adományaikat mindazok, akik szeretnének segíteni a kislánynak. A bankszámlaszám 275-0016218800845-16, IBAN RS35275001621880084516.